--> -->
ADD TO FAVORITES!!!

SHARE YOUR FEEDBACK

About 36garhonline

36garhonline.blogspot.com is the complete EXAM Online information Portal of state Chhattisgarh and all over India,where one can easily search or can check information about all exams in Chhattisgarh.

Check EXAM PATTERN, Study material, previous year papers, Free Download books for technical Exam In RESOURCE Section.

Check Monthly Basis Current Affair News and preparation notes on Notes For GK section.

Chattisgarh State -India

Chhattisgarh is India's 26th state, covers an area of 135,133 sq km. of the total geographical area of nation India and located in Center of India.

Chhattisgarh state of India came into existence on November 1, 2000. Mother tongue of Chhattisgarh is Chattisgarhi.There are 18 districts (initially there was 15 districts) in the state.

6 States of India which are bordered with Chhattisgarh state -
# Bihar, Jharkhand and Uttar Pradesh to the north
# Andhra Pradesh to the south.
# Orissa State to the east.
And by the Madhya Pradesh to the west.

About CGPSC, Colleges, University, Admission in Chattisgarh

Chhattisgarh Public Service Commission, i.e. CGPSC examination held by Chhattisgarh State for graduate students and gazette posts, rajya seva posts. To say CGPSC is a Constitutional Body established to conduct examinations and recruit qualified candidates for appointment to the service of Government of Chhattisgarh.

Prospective candidates of CGPSC 2011 have to be cautious to enter accurate personal details for registration. Regular updates regarding advertisements and notifications of CGPSC 2011 can be accessed by creating a registered profile on the official website. To apply for an examination a candidate must go through the registration process. The CGPSC main exam will be held after preliminary exam for CGPSC 2011.

To know more about Chhattisgarh Lokseva Ayog, CGPSC Exam Result 2010 and Interview Schedule, Subjects of CGPSC Examinations, CGPSC Advertisement and CGPSC Syllabus visit our blog.

BARC UPPER DIVISION CLERK EXAM PATTERN/EXAM PAPER

Wednesday 24 August 2011
Published by Roma Rahul Gupta for Chhattisgarh Online

BARC (BHABHA ATOMIC RESEARCH CENTER)UPPER DIVISION CLERK EXAM PATTERN/EXAM PAPER
You can check application form and Notification from this  link
:CHECK JOB NOTIFICATION OF BARC for UDC


BARC (BHABHA ATOMIC RESEARCH CENTER)UPPER DIVISION CLERK EXAM PATTERN:
Paper1:General English (Duration:3 Hrs)
paper2: General Knowledge & Elementary Arithmetic (Duration: 2 Hrs)


Those who qualify in written test will attend interview .


Below you can find and prepare from this exam paper which is asked in various govt. sector for Clerk post.


EXAM PAPER
Questions 1 – 5 : Which does not belong to the same group.
1. A. Jupiter B. Mercury C. Moon D. Neptune E. None of these
Ans : C. Except Moon, all others are planets.
2. A. Square B. Rectangle C. Circle D. Parallelogram E. None of these
Ans : C. Except Circle, All others have four sides
3. A. Apple B. Carrot C. Mango D. Grapes E. None of these
Ans : B. Except Carrot, All others are fruits.
4. A. Bench B. Student C. Desk D. Table E. None of these
Ans : B. Except student, all others are furniture
5. A. Land B. Lake C. Sea D. River E. None of these
Ans : A. Except Land, all others have water.
Questions 6 – 10 : 3 words are given. The first two in each group are related in some way. Choose 4th word which is related to the 3rd word as one and two are related:
6. Ship : Water = train :___
A. Path B. Road C. Passenger D. Track E. None of these
Ans :D. Train passes through Track
7. Doctor : Patient = teacher :____
A. Class B. Student C. School D. Lesson E. None of these
Ans : B. Teacher : Student
8. Paper : Pen = blackboard :___
A. Chalk B. Wood C. Class D. Cardboard E. None of these
Ans :.A. Blackboard : Chalk
9. Individual : Family = Family :___
A. State B. House C. Society D. Nation E. None of these
Ans : Family : Society
10. HIJ : MNO = RST :___
A.WXY B. UVM C. VWX D. XYZ E. None of these
Ans : RST : WXY, There are two letters between J & M in the same way there are two letters between T and W.
Question 11 – 12 : Complete the series :
11. 1/5, 3/7, 6/11, 10/19,____
A.15/35 B. 16/35 C. 17/35 D. 20/35 E. None of these
Ans :A. 15 Here the numerator follows the rule +2, +3, +4, +5, and the denominator 35, follows the rule +2, +4, +8, +16,……..
12. F. K. P _____
A. T B. U C. V D.Q E. None of these
Ans :.B. F >K >P >U
13. A husband and wife have five married sons. Each of these had four children. How many members are there in the family?
A. 50 B. 40 C. 32 D. 36 E. None of these
Ans : C. There are 32 members in the family.
14. In a certain code POLISH is written as MLIFPE. How id DIG written in the same code?
A.GLJ B. CHI C. ECH D. AFD E. None of these
Ans : D. AFD
15. Mr. X travels towards 3½Kms. North, then turns towards west and travel 1½Kms. Then he turns towards south and travels 3 ½ Kms. How far is the from his starting point?
A. 7Kms. B. 4½ Kms. C. 2½ Kms. D. 1½ Kms. E. None of these
Ans : D. 1½ Kms.
7. The law by which people are asked to submit to Government accounts of dealings in foreign currency is:
A) FREA B) Customs law C) Income-tax law D) TADA
Ans : A) FREA
8. The Konkan railway has been constructed between:
A) Thiruvananthapuram and Mumbai
B) Mangalore and Chennai
C) Thiruvananthapuram and Goa
D) Mangalore and Mumbai
Ans : D) Mangalore and Mumbai
9. The part of a computer, which receives the information supplied, is:
A) Control Unit B) Memory Unit C) Output Unit D) Input Unit
Ans : D) Input Unit
10. When did the dynasty of Sultans rule over India ?
A) Between 17th century A.D and 19th century A.D
B) Between 13th century A.D and 16th century A.D
C) Between 8th century A.D and 10th century A.D
D) Between 5th century A.D and 8th century A.D
Ans : B) Between 13th Century and 16th Century A.D.
11. The name given to the symbol of the National games held atBangalore was
A) Nandi B) Nandu C) Appu D) Micky
Ans : B) Nandu
12. The tennis player who won the ladies single championship inWimbledon, the most times:
A) Monica Seles B) Steffi Graph C) Martina Hingis D) Martina Navratilova
Ans : D) Martina Navratilova
13. Under what condition does a lunar eclipse take place?
A) The earth comes between the sun and the moon
B) The Moon comes between the sun and the earth
C) The sun comes between the earth and the moon
D) The sun, moon and earth are in a straight line in any order
Ans : A) The earth comes between sun and moon
14. The name given to the instrument sent to Mars, in 1997, for investigations , by moving around is:
A) Orbiter B) Viking C) Mariner D) Sojourner
Ans : D) Sojourner
15. Why is it that the color of earth is red at certain places ?
A) It contains more nitrogen
B) It contains oxides of iron
C) It contains sand formed out of red rocks
D) It does not contain alluvial soil
Ans : B) It contains oxides of iron
16. The film actor who received Dada Saheb Phalke Award for 1996, given in 1997 is
A) Kamala Hasan B) Dr. Raj Kumar C) Sivaji Ganeshan D) Ashok Kumar
Ans : C) Sivaji Ganesan.
17. Which of the following gives the percentage of carbon dioxide present in atmosphere?
A) 5% B) 3% C) .3% D) .03%
Ans : D) .03%
18. Whose name is associated with the Theory of Evolution?
A) Lamarck B) Weisman C) Charles Darwin D) De vries
Ans : C) Charles Darwin
19. The Paris Commune took place in
A) 1900 B) 1871 C) 1921 D) 1847
Ans : B) 1871
20. The Srimoolam Prajasabha was established in Travancore in :
A) 1904 B) 1910 C) 1918 D) 1932
Ans : A) 1904
21. In connection with which of the following movements did Gandhiji come to kerala ?
A) Guruvayoor Satyagraha B) Vaikam Satyagraha C) Paliam Satyagraha D) Salt Satyagraha
Ans : B) Vaikam Sathyagraha
22. The Scientist who arranged elements to their increasing atomic weight is:
A) Dalton B) Avogadro C) Mendeleev D) Mendel
Ans : C) Mendeleev
23. Which of the following is not a part of an atom?
A) Ion B) Electron C) Proton D) Neutron
Ans : A) Ion
24. Under which category of winds does the cyclone fall?
A) Local winds B) Trade winds C) Variable Winds D) Periodic Winds
Ans : D) Periodic winds
25. Which of the metropolitan cities of India is nearest to the equator?
A) Delhi B) Mumbai C) Chennai D) Calcutta
Ans : C) Chennai
26. The person who is said to be the “Iron man” of India is:
A) Subhash Chandra Bose B) Bhagat Singh C) V.K Krishna Menon
D) Sardar Vallabhai Patel
Ans : D) Sardar Vallabhai Patel.
27. The person who occupied the post of the President of India for two sessions continuously was
A) Dr. Radhakrishnan B) Dr. Rajendra Prasad
C) Dr. Zakir Hussain D) Dr. Shankar Dayal Sharma
Ans : B) Dr. Rajendra prasad
28. The name given to a substance formed by the chemical combination of two more metal is
A) Alloy B) Ore C) Compound D) Mineral
Ans : A) Alloy
29. To which of the following is Group III metal?
A) Calcium B) Aluminum C) Sodium D) Iron
Ans : B) Aluminum
30. Which of the following does petroleum belong?
A) Nitrate B) Oxide C) Fat D) Hydrocarbon
Ans : D) Hydrocarbon
31. Paralysis is caused by disorders connected with
A) Muscles B) Lungs C) Joints D) Brain
Ans : D) Brain
32. The food item that provides energy for growth is:
A) Carbohydrates B) Vitamins C) Protins D) Minerals
Ans : A) Carbohydrates
33. The scientist who gave scientific laws of heredity for the first time was
A) Charles Darwin B) Issac Newton C) Lamarck D) Mendel
Ans : D) Mendel
34. What is the physical basis of inheritance of characters in animals ?
A) Cells B) Genes C) Blood D) Tissues
Ans : B) Genes
35. Which of the following is an excretory organ ?
A) Kidney B) Intestine C) Liver D) Stomach
Ans : A) Kidney
36) Which is a disease cause by disorder of the respiratory system ?
A) Hypertension B) Jaundice C) Imbalance of cholesterol
D) Pneumonia
Ans : D) Pneumonia
37. Which of the following creatures is not purely aquatic?
A) Shark B) Whale C) Crocodile D) Octopus
Ans : C) Crocodile
38. Which of the following is a mammal ?
A) Crocodile B) Tortoise C) Bat D) Snake
Ans : C) Bat
39. With which crop is the name « Jaya » associated ?
A) Coconut B) Pepper C) Wheat D) Rice
Ans : D) Rice
40. Who was the Agricultural scientist who gave leadership to the “Green Revolution”?
A) Dr. M.S. Swaminathan B) Jagadeesh Chandra Bose
C) Dr. Chandrasekhar D) Dr. Khorana
Ans : A) Dr. M.S Swaminathan
41. Which of the following places has contributed to a famous variety of goats?
A) Malappuram B) Kasaragod C) Thalasseri D) Kozhikkode
Ans : A) Malappuram
42. Which of the following varieties of cows is Indian in origin?
A) Sindhi B) Jersy C) Hostein D) Swiss Brown
Ans : A) Sindhi
43. To which of the following is the term “Operation Flood” associated?
A) Time bound programme for better irrigation
B) Effort for increasing production of milk
C) Pevention of floods in Indian rivers
D) Military operation against militant forces
Ans : B) Effort for increasing production of milk
44. Where is the Central Rice Research Institute Situated ?
A) Pattambi B) Vellayani C) Kasargod D) Mannuthi
Ans : A) Pattambi
45. A non-living component of living cell is:
A) Ribosome B) Mitochondria C) Vacuole D) Endoplasmic reticulum
Ans : C) Vacuole
46. Which is an example for drupes?
A) Pea D) Mango C) Tomato D) Pineapple
Ans : B) Mango
47. A seed dispersed with the help of hairs on it is:
A) Drumstick (Muringa) B) Cotton C) Poppy D) Castor (Avanakku)
Ans : B) Cotton
48. Which of the following is an artificial method of vegetative propagation?
A) Bulb. B) Rhizomes C) Tubers D) Grafting
Ans : D) Grafting
49. Which is a disease spread by house flies?
A) Scabies B) Filaria C) Cholera D) Rabies
Ans : C) Cholera
50. Which disease is not prevented by the triple vaccine?
A) Diphtheria B) Tetanus C) Polio D) Whooping cough
Ans : C) Polio
51. The fungus that produces alcohol is:
A) Penicillium B) Mushroom C) Rhizopus D) Yeast
Ans : D) Yeast
52. The structure of DNA was discovered by:
A) Waston and Crick B) Har Gobindh Khorana
C) Wilkins and Franklin D) Linus pauling
Ans : A) Waston and Crick
53. Out of which part of a plant does its seed originate?
A) Ovary B) Ovule C) Stigma D) Embryo
Ans : Ovary
54. Which disease is caused by the deficiency of vitamin D?
A) Anemia B) Scurvy C) Goitre D) Rickets
Ans : D) Rickets
55. The central most space of tooth contains:
A) Pulp B) Dantine C) Enamel D) Cement
Ans : A) Pulp
56. The name given to pollination by the agency of water is:
A) Anemophily B) Entophily C) Hydrophily
D) Ornithophily
Ans : C) Hydrophily
57. What is the name given to the branch of study of the general structure of a living thing?
A) Ecology B) Anatomy C) Physiology D) Embryology
Ans : A) Ecology
58. Normally hen’s eggs hatch in:
A) 30 Days B) 28 Days C) 21 days D) 14 days
Ans : C) 21 Days
59. Where is the Veterinary College in Kerala situated?
A) Vellayani B) Mattupetti C) Kasaragod D) Mannuthi
Ans : Mannuthi
60. Germs, of which of the following diseases, is spread through water?
A) Malaria B) Filaria C) Jaundice D) Diarrhoea
Ans : D) Diarrhoa
61. Which is the place in Kerala where rearing of ducks is most popular?
A) Kuttanad B) Kayamkulam C) Kannur D) Idukki
Ans : A) Kuttanad
62. Which of the following is non-vertebrate?
A) Snake B) Fish C) Cockroach D) Rog
Ans : C) Cockroach
63. Protein is not supplied by:
A) Rice B) Meat C) Fish D) Eggg
Ans : A) Rice
64. The gas produced by partial combustion of fules is:
A) Carbon dioxide B) Carbon monoxide C) Sulphur dioxide
D) Hydrogen peroxide
Ans : B) Carbon monoxide
65. Which one is a communicable disease ?
A) Asthma B) Cancer C) Smallpox D) Arthritis
Ans : C) Smallpox
66. Transportation of food in plants takes places through:
A) Xylem B) Pores C) Cells D) Phloem
Ans : D) Pholem
67. Which plant does brown hopper affect most?
A) Vegetables B) Rice C) Pepper D) Coconut
Ans : B) Rice
68. What is meant by hybridization?
A) Producing new varieties of plants that resist pests
B) Producing new varieties of plants or animals that give more yield
C) Producing new varieties of plants that give early yield
D) Producing new varieties of plants or animals by combining characteristics of two different varieties
Ans : D) Producing new varieties of plants or animals by combining characteristic of two different varieties.
69. The secretion of the liver is:
A) Bile B) Saliva C) Gastric Juice D) Hydrochloric acid
Ans : A) Bile
70. The organ that regulates body temperature in human beings is:
A) Hair B) Kidney C) Lungs D) Skin
Ans : D) Skin
71. Which of the following is an example for adventitious roots?
A) Carrot B) Beetroot C) Tapioca D) Radish
Ans : C) Tapioca
Directions 1 – 4 : In each of the following four words have been given of which there are alike in some way and one is different. Write the odd word.
1. A. Transport B. Bus C. Car D. Train E. None of these
Ans : A. Transport
2. A. He goat B. He buffalo C. Cow D. Bull E. None of these
Ans : B. Cow
3. A. Parrot B. Pigeon C. Kiwi D. Sparrow E. None of these
Ans : C. Except kiwi, all others are flying birds
4. House B. Town C. Metropolis D. City E. None of these
Ans : A. House
Directions 5 – 8 : Find out the analogues in each questions:
5. Examinee : Examination : : Traveller :
A. Experience B. Knowledge C. Train D. Journey E. None of these
Ans : D. Traveller : Journey
6. Vendor : Buyer : : Advocate :
A. Smith B. Witness C. Judge D. Client E. None of these
Ans : D. Advocate : Client
7. Save is related to Rescue in the same way as Seldom is related to :
A. Certain B. Rarely C. Usual D. Often E. None of these
Ans : B. Rarely
8. ? : Knee : : Wrist : Elbow
A. Finger B. Ankle C. Leg D. Foot E. None of these
Ans : B. Ankle : Knee
Directions 9 – 12 : In each the following questions there are four groups of letters in which three are alike in some way. Find out the group which is different:
9. A. IBCD B. ORQP C. UFGH D. EKLM E. None of these
Ans : B. ORQP
10. A. KLLM B. TUUV C. XXXZ D. OPPQ E. None of these
Ans : C. XXXZ
11. A. ALERTED B. CREATE C. REPEAT D. CHEAT E. None of these
Ans : A. Except ALERTED, all others have EAT and it is the only past form.
12. A. ACEGI B. BDFHJ C. SUWYA D. LINPR E. None of these
Ans : D. LINPR
Item 13 – 17 : In each the following items there is a particular relationship between the first two words . Find out the relation and apply this relationship
To the third word and find out the fourth word from the given alternatives
13. Ice is to Water as Water is to ___
A. River B. Cold C. Thirst D. Steam E. None of these
Ans : D. Steam
14. Food is to Hunger as Sleep is to ___
A. Weariness B. Night C. Dream D. Rest E. None of these
Ans : D. Rest
15. Book is to Author as Statue is to ___
A. Sculptor B. Model C. Stone D. Man E. None of these
Ans : A. Sculptor
16. Nest is to Bird as House is to ____
A. Men B. Women C. Human D. Family E. None of these
Ans : C. Human
17. Day is Night as Kind is to ____
A. Dark B. Cruel C. Bright D. Bright E. None of these
Ans : B. Cruel
Items 18 – 22 : A set of words is given in each of the following items. One of the each words do not belong to the set. Find it.
18. A. Walk B. Run C. Jump D. Think E. None of these
Ans : D. Except Think, all others are physical actions
19. Delhi B. Chennai C. Bangalore D. Calcutta E. None of these
Ans : A. Delhi
20. A. Trapezium B. Parallelogram C. Rectangle
D. Triangle E. None of these
Ans : D. Triangle
21. A. June B. July C. September D. November E. None of these
Ans : July. All others have30 days
22. A. Orange B. Apple C. Carrot D. Banana E. None of these
Ans : C. Carrot
Item 23 – 27 : Find the missing number in each series from the given alternatives.
23. 22, 30, 46, 78, 142, ____
A. 150 B. 220 C. 270 D. 284 E. None of these
Ans : C. 270. The given series follows the rule +8, +16, +32, +64, +128
24. 7, 11, 13, 17, 19, ___
A. 18 B. 21 C. 23 D. 27 E. None of these
Ans : C. 23. The series follows the rule +4, +2, +4, +2, ……..
25. 1, 4, 9, 16, 25, ___
A. 33 B. 36 C. 56 D. 81 E. None of these
Ans : B. 36. The series is of perfect squares.
26. 1, 8, 27, 64, 125, ____
A. 216 B. 225 C. 250 D. 256 E. None of these
Ans : A. 216. The series is of perfect cubes
27. 65, 63, 60, 56, 51, ___
A. 44 B. 45 C. 46 D. 47 E. None of these
Ans : B. 45. The series follows the rule -2, -3, -5, -6

Questions 1 – 5 : In the question 1 to 5 select the one which is different from rest three:
1. A. Bullet B. Rifle C. Pistol D. Gun E. None of these
Ans : A. Bullet
2. A. 7426 B. 3672 C. 4465 D. 5572 E. None of these
Ans : B. Except 3672, the sum of the digits of all other number is 19.
3. A. Chess B. Cricket C. Table Tennis D. Carrom E. None of these
Ans : B. Cricket
4. A. Girls B. Boys C. Friends D. Flowers E. None of these
Ans : D. Flowers
5. A. Petrol B. Diesel C. Vanaspati D. Kerosene E. None of these
Ans : C. Except Vanaspati all others are petroleum products
Questions 6 – 10 : In each of the following items the first two words have some relationship. Find out word from 4 alternatives given, which as the same relationship with the third word:
6. Doctor : Patient : : Advocate:
A. Witness B. Fees C. Client D. Thief E. None of these
Ans : C. Client
7. Flower : Bouquet : : Bank :
A. Captain B. Team C. Playground D. Flock E. None of these
Ans : B. Team
8. Post-office : Envelope : : Bank :
A. Account B. Money C. Cheque D. Manager E. None of these
Ans : B. Money
9. Peace : Amity : : Conceal :
A. Reveal B. Hide C. Disappear D. Proclaim E. None of these
Ans : B. Hide
10. Ear : Music : : Nose
A. Face B. Breath C. Smell D. Voice E. None of these
Ans : C. Smell
Questions 11-15 : Choose the correct answer from the alternatives given:
11. A student bought 4 books of Rs 120, from one book-shop and 6 books for Rs.150 from another. The average price he paid per book, was:
A. Rs.27 B. 27 1/2 C. 135 D. 138 E. None of these
Ans : A. Average price = 120 * 150 = 270 = Rs 27
10 10
12. If the rate of simple interest is 12 % per annum the amount that that would fetch interest of Rs.6,000 per annum is
A. Rs. 720 B. Rs. 48543.69 C. Rs. 50,000
D. Rs. 72,000 E. None of these
Ans : C. Required sum = 6000 * 100 = Rs. 50,000
13. Raghu ranks 19th in the class of 40. What is his rank from the last?
A. Rs. 20 B. 19 C. 21 D. 22 E. None of these
Ans : D. Raghu’s rank from the last = 40 – 19 + 1 = 22
14. The income of Ramesh is 25% more than the income of Mahesh. The income of Mahesh is less than income of Ramesh by:
A. 20% B. 25% C. 30% D. 50% E. None of these
Ans : A. Required Percent = 25 * 100 = 20 %
15. If the perimeter of a rectangular filed is 200m and its breadth is 40m then is its area (in m2) is
A. 1200 B. 2400 C. 4800 D. 6000 E. None of these
Ans : B. Let / be the length of the rectangle.
Then 2 ( / + 40) = 200  1 = 60 m ie Area = 60 * 40 = 2400 m2

Directions 1 – 4 : Complete the following series, adding two more items to each:
1. 2 4 8 16 __ ___
Ans : 32, 64; Each term is multiplied by 2 to the next term.
2. 3 9 27 81 __ ___
Ans : 243, 729; Each term is multiplied get by 3 to get the next term.
3. ABAB BCBC CDCD ____ ____
Ans : DEDE, EFEF
4. AZ BY CX DY ____ _____
Ans : EV, FU
Directions 5 – 6 : Rearrange the following groups of letters to form familiar words:
5. EELNARR
Ans : LEARNER
6. RUNCOOPEN
Ans : PRONOUNCE
Directions 7 – 11 : Pick out the from each of the following groups the one item that does not belong to the group:
7. 1 3 5 6 7
Ans : Except 6 all other odd numbers.
8. Kalidas - Kabir - Tagore – C.V Raman
Ans : C.V Raman is the only scientist among the group.
9. Galileo - Newton - Einstein - Milton
Ans : Milton
10. Deer - Elephant - Cow - Tiger
Ans : Except Tiger all others are herbivorous.
11. Hydrogen - Oxygen - Iron - Nitrogen
Ans : Except Iron all others are gases.
Directions 12 – 16 : Answer the following:
12. Which is more
0.4 or ½
Ans : ½ = 0.5 Therefore ½ is more than 0.4
13. A factory produces 145 cars a week. How many cars will it produce in an year?
Ans : There are 52 weeks in a year. The number of cars manufactured in a year.
= 145 * 52 = 7540
14. Our present Speed- post Tariff is :
up to 200 gms Rs.20
201 to 500 gms Rs. 30 and
for each additional 500 gms. Or part Rs. 10
Ans : Required answer = 20 + 30 + 10 + 10 = Rs 70
15. The petrol consumption of a motor car is one litre for 11 kilometers. How much petrol will the car require to go from Palghat to Thiruvanathapuram and back? ( Distance between Palghat and Thiruvanathapuram, via Alathur in kms. 365)
Ans : Required Quantity = 1 * 365 * 2 = 66. 36 litre
16. Morarji Desai’s birthday is February 29. When can be celebrate his birthday
next?
Ans : After four year
his part consists of fifteen multiple choice questions. Each questions carries 1 mark.
1. Which of the following is related to ‘Cruelty’ in the same manner as ‘Hot’ is related to ‘Cold’ ?
A. Patience B. Temperature C. Kindness D. Haste E. Slowness
Ans : C. Kindness
2. Among the following 5 items, 4 are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
5, 9, 11, 13, 17
A. 5 B. 9 C. 11 D.13 E. 17
Ans : B. Except 9, all others are prime numbers.
3. Complete the following the series with those given from the alternatives:
B, Y, C, X, D, W, E,___
A. F B. Z C. V D. M E. G
Ans : C. V
4. What is the basic characteristic democracy?
A. Multi-party system B. People’s government C .Freedom of speech
D. One-party rule E. Majority domination
Ans : B. People’s government
5. Which of the following is related to Islamabad in same manner as New York is related to San Francisco?
A. Washington B. Pakistan C. Kabul D. Punjab E. Karachi
Ans : E. Karachi
6. Among the following 5 items, 4 are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
Elephant, Horse, Cow, Dog, Camel
A. Elephant B. Dog C. Horse D. Camel E. Cow
Ans : B. Except dog, all others are herbivorous
7. Complete the following the series with those given from among the alternatives:
1, 9, 25,___, 81
A. 40 B. 39 C.49 D. 60 E. 64
Ans : C. 49. The series 12, 32, 52, 72, 92,…
8. Which of the following is absolutely essential for a house?
A. Bricks B. Concrete C. Roof D. Locks E. Pillars
Ans : C. Roof
9. Which of the following is related to ‘Camel’ in the same way as ‘Sea’ is related to ‘Ship’ ?
A. Mammal B. Captain C. Horse D. Oasis E. Desert.
Ans : E. Desert
10. Among the following 5 items, 4 are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
A. Punctuality B. Honesy C. Enthusiasm D. Intelligence E. Courage
Ans : C. Enthusiasm
11. Complete the following series with those given from among the alternatives.
0.33, 0.25, 0.20, 0.166, 0.143, ___
A. 0.133 B. 0.125 C. 0.115 D. 0.130 E. 0.105
Ans : B. The series is 1/3, ¼, 1/5, 1/6,1/7, 1/8 = 0.125
12. According to code, digits __ 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, and 9 represented by A, B, C, D, E, F, G, H, I, and J respectively. On this code find the value of :
A. 10 B.8 C. 4 D. 6 E. 7
Ans : D.
(G +I) – (D + B)
(E – C)
(6 + 8) (3 – 1) = 14 – 2 = 12 = 6
4 – 2 2 2
13. A box contain an equal number of red, blue and yellow marbles, all mixed up. What is minimum number of the marbles to be taken out blind folded ( or without looking at the box) so that you can be sure of the getting 3 marbles of the same colour ?
A. 3 B.5 C. 7 D. 9 E. 11
Ans : C. 7
14. Which of the following procedures adopted by a government is likely to result in the maximum increase in the cost of living of the people of the country?
A. Raising the rate of income tax B. Raising tax of food grains
C. Raising tax of petroleum products D. Raising cost of fertilizers
E. Raising on electricity
Ans : B. Raising tax food grains
15. Which of the following the statements is always true about an army ?
A. Engages in war B. Gives soldiers training in welfare
C. Helps the government the maintaining law and order
D. Produces weapons of war D. Defends the security of the country
Ans : D. Defends the security of the country
sing number from the following alternatives for the following number series:-
1. 4, 8, 16,________
A. 8 B. 32 C. 4 D. 12 E. None of these
Ans : B. 32
2. 21, 441, 25, _____
A. 50 B. 52 C. 625 D. 400 E. None of these
Ans : C. 625
In following group of letters, one is different from the rest of the three. Which one is different?
3. A. ABE B. FGI C. IJM D. RSW E. None of these
Ans : D. Except RSW, all others have at least one vowel
4. Find out the name of person who does not belong to the group of others.
A. Mahatma Gandhi B. Jayaprakash Narayanan
C. Sree Narayna Guru C. Morarji Desai E. None of these
Ans : C. Sree Narayna Guru
In the following questions on pair is different fro the rest of the three. Find out the different one.
5. A. 30 – 36 B. 40 – 58 C. 42 – 50 D. 65 – 75 E. None of these
Ans : D. Except 65 – 75, all others are even number pairs
6. A. 13, 18 B.21, 31 C. 19, 24 D. 48 – 63 E. None of these
Ans : D. Except 48 – 63, all others have at least one prime number.
7. If Indira Gandhi is coded as 914491817114489. Find out the code for Sree Narayan Guru
A. 1918551411812511417211821 B. 19189141181251147211821
C. 1411812511417211821 C. 7211821 E. None of these
Ans : A. 1918551411812511417211821
8. If black means white, white means red, re means yellow, yellow means blue, then What is the colour of the clear sky?
A. Yellow B. Blue C. Black D. Red E. None of these
Ans : A. Yellow
Out of the alternatives given below, one is different from is rest in some way.
Which is the odd one?
9. A. Tiger B. Lion C. Zebra D. Horse E. None of these
Ans : D. Horse. Except horse others are wild animals
10. A. Taxi B. Bus C. Cradle D. Car E. None of these
Ans : C. Cradle
Find out the one form among the alternatives given, that meaningfully suits the sentence.
11. As Doctor is related to patient, Teacher is related to :
A. Salary B. Satisfaction C. Pupil D. Respect E. None of these
Ans : C. Pupil
12. As fox is related to counting, Rabbit is related to
A. Timid B. Courageous C. Bold D. Skilful E. None of these
Ans : A. Timid
13. In a certain language TAP is written as PAT. Then how is APT written in that language?
A. PTA B. APT C. ATP D. TPA E. None of these
Ans : D. TPA
14. Three times of an unknown number is oneless than 40.What is the unknown number?
A. 15 B. 13 C. 12 D. 14 E. None of these
Ans : B. Let the number be x, then 3x = 40 – 1  x = 13
15. Showing a lady, Ramu said “She is the daughter of my grandfather’s only son”. How is Ramu related to that lady?
A. Brother B. Brother-in-law C. Uncle D. Father E. None of these
Ans : A. Daughter of my grandfather’s only son means sister. Therefore Ramu is the brother of the lady.
only one will be fully correct. Find this out and note the answer against the question number written in the answer paper.
1. Raju is shorter than Gopi but taller than Rahim who is taller than Meena. Who is the shortest of the four ?
A. Gopi B. Raju C. Rahim D. Meena E. None of these
Ans : D. Gopi > Raju > Rahim > Meena
2. The place Q is 5 KM to the exact east of place PR is 7 KM to the exact south of Q. Place S is 5 KM to the exact west R and 10 KM to the exact south of T. Which of these following statements is true of place T?
A. It is 5 KM to the exact west of Q. B. It is 10 KM to the exact south of P.
C. It is 3 KM to the exact north of P D. It is 10 KM to the exact north of R.
E. None of these
Ans : C. It is 3 KM. to the exact north of P
3. Mini is 5 years older than sheeja who is 7 years younger to Lali. If Gowri who is 3 years younger to Lali is 25 years old, how old is Mini ?
A. 40 B. 33 C. 26 D. 20 E. None of these
Ans : C. 26
4. Which is the next number in the order 1,2,5,16,65, ___ ?
A. 326 B. 271 C.196 D.131 E. None of these
Ans : A. 326 The series is x1+1, x2+1,x3+1, x4+1, x5+1, …..
5. Which is the next number in the order 244, 123, 62, 31, ___ ?
A. 16 B. 15 C. 11 D. 10 E. None of these
Ans : B. 15, The series is + 2 % 2, +1 % 2, +0 % 2, -1 % 2, …..
6. If the letters given below are arranged in a particular pattern which are the two letters left out ?
aa bb cd ee ff gh ii jj kl _ _
A. II B. mm C. mn D. lm E. None of these
Ans : B. m m
7. Which are the two letters left out in the pattern b y d w f u __ __ ?
A. gt. B. gs C. ht D. hs E. None of these
Ans : D. hs
8. The same number is repeated four times below. In which of these do you find mistake ?
A. 6690106799 B.6690106799 C.6690106979 D. 6690106799
E. None of these
Ans : C. 6690106979
9. The same name is written four times below. In which of these there is a spelling mistake?
A. Remakanthan Pillai B. Remakanthen Pillai C.Remakanthan Pillai
D. Remakanthan Pillai E. None of these
Ans : B. Remakanthen Pillai
10. The same sentence is written four times below. In which of these do you notice a spelling mistake ?

The applicant has raised a genuine claim
The applicant has raised a genuine claim
The applicant has raised a genuiene claim
The applicant has raised a genuine claim

Ans : C. The applicant has raised a genuiene claim.
11. Which one of the four items given below does not belong to the other three items of the set ?
A. Decca B. New Delhi C. Colombo D.Karachi E. None of these
Ans : D. Karachi
12. Which of the four great persons listed below has a difference from the other three ?
A. Gandhiji B. Sree Ramakrishana C. Jawaharlal Nehru D. Subash Chandra Bose E. None of these
Ans : B. Sree Ramakrishna
14. Which of the following is most accurate approximation of the time required to count continuously from 1 to a million ?
A. 55 minutes B. 7 Hours C. 2 Days D. 7 days E. None of these
Ans : D. 7 Days
Questions 1 – 5 : In each of the following items the first two words have some relationship. Find out the word from the 4 alternatives given, which has the same relationship with the third word.
1. Fire : Heat : : Flower : ?
A. Plant B. Petals C. Colour D. Fragrance E. None of these
Ans : Fragrance
2. Hut : Mansion : : ? : Elephent
A. Bungalow B. Small C. Rabbit D. Lion E. None of these
Ans : Rabbit
3. Eye : Sight : : Tongue : ?
A. Mouth B. Speech C. Blind D. Dumb E. None of these
Ans : Speech
4. Bird : Feather : : Fish : ?
A. Scale B. Tail C. Beak D. Wing E. None of these
Ans : Scale
5. Ruling : King : : Learning : ?
A. Book B. School C. Scholar D. Teacher E. None of these
Ans : Scholar
Questions 6 – 10 : A set of words or letters or numbers is given in each of the questions. One of them in each set does not belong to the set
6. A. May B. June C. July D. August E. October
Ans : Except June, all others have 31 days.
7. A. Camera B. Film C. Shot D. Painting E. Photograph
Ans : Painting ; Except painting all others are connected with photography.
8. A. B B. C C. D D. E E. F
Ans : E is the only Vowel
9. A. 1 B. 8 C. 4 D. 16 E. 10
Ans : Except 1 all others are even numbers.
10. A. Animal B. Tiger C. Insect D. Bird E. Worm
Ans : Tiger
Questions 11 – 15 : Choose the correct answers from the alternatives given.
11. Which number should come in the blank space to complete the series?
2, 6, 12, 36, 72, ____
A. 216 B. 214 C. 146 D. 144 E. None of these
Ans : 216; the series follows the rule x3, x2, x3, x2,…….
Ans :
12. If 1394 = ACID, then 4516 = ?
A. DEAD B. DEAL C. DEAN D. DEAF E. None of these
Ans : DEAF
13. Which letter should come in the blank space to complete series?
ADGJMPS
A. T B. U C. V D. W E. None of these
Ans : V
14. If GAMES is spelt as HBNFT, what will be the spelling of SPORTS?
A. RONQSR B. TQPSUT C. RQNOSR D. TOQSUT E. None
of these
Ans : TQPSUT
15. The salaries of Suma and Rema together amount of Rs 2,000. Suma spends 95% of her salary and Rema 85 % of hers. If now their savings are the same what is Rema’s salary?
A. Rs 500 B. Rs 750 C. Rs 1,250 D. Rs 1,000 E. None of these
Ans : 500;
Let Suma’s salary be Rx. Then 5% of x = 15 % of(2000 – x)ie,
5x = 15 (2000 – x)___ > x = Rs. 1500.
Rama’s salary= 2000 – 1500 = Rs. 500
1. In a certain code ADG means “Boys are intelligent” JAM means “Select good boys” and AGP means “Encourage intelligent Boys”__ which letter in that code means “Select”?
A. J or M B. M C. D D. P E. None of these
Ans : A. J or M
2. A mother is thrice older than her son now. 15 years later she will be only twice as old as the son. What is the mothers present age ?
A. 45 B. 20 C. 25 D. 40 E. None of these
Ans : A. 45
3. Which one of the following is different from the other three?
A. Pilot B. Driver C. Singer D. Sing E. None of these
Ans : D. Sing
4. In the following pair, which pair is different from others?
A. Kerala - Calicut B Tamilnadu – Chennai C. Utter Pradesh – Lucknow
D. Bihar – Patna E. None of these
Ans : A. Kerala – Calicut
5. Which of the following word will come fourth in English dictionary?
A. False B. Follow C. Faithfully D. Fool E. None
of these
Ans : D. Fool
6. In the following four pairs three pairs are related in some ways. Find the one differently related.
A. Bread : Flour B. Nail : Iron C. Chair : Wood
D. House : Roof E. None of these
Ans : D. House : Roof
7. Rearrange the following group of letters to form the correct spelling of a familiar word : OLCPIE
Ans : POLICE
8. In a class consisting of 50 students, 10 play Football but no Hockey, 10 play Hockey but not Football and 15 play neither Football nor Hockey, then the number of students playing both Football and Hockey are:
A. 10 B. 20 C. 15 D. 25 E. None of these
Ans : C. 15
9. Pick out from the following group the one item that does not belong to the group:
A. O N V Kurup B. Shiny Wilson C. Mammootty
D. Akkitham E. None of these
Ans : B. Shiny Wilson
10. What is the minimum number of scooter that could move in the formation ? Two scooters in front of a scooter, two scooters behind a scooter and a scooter between the two scooters.
A. 3 B. 4 C. 5 D. 6 E. None of these
Ans : A. 3
11. Word is related to “Dictionary” in the same “Flower” is related to:
A. Garden B. Plant C. Forest D.Garland E. None of these
Ans : D. Garland
12. The following set of numbers from series. But out of the numbers, one number is wrongly written. Find it out:
8, 11, 17, 25, 38, 53, 71
Ans : D. 25, the given series +3, +6, +9, +12, +15, +18
13. A motor car and scooter together cost Rs . 30,000. The car cost 5 times as much as the scooter. The cost of the scooter:
A. 24,000 B.50,000 C.20,000 D. 25,000 E. None of these
Ans : D. 25,000, Let the cost of the scooter = Rs x. Then 5x + x = 30,000
x = 5,000. There for the price of the car = 5 * 5,000 = Rs. 25,000
14. Which is the stranger among the following?
A. Earth B. Moon C. Mars D. Venus E. None of these
Ans : B. Moon. All others are planet

15. Lally is twice as old as Anitha, but one third the age of Rugma. Vishnu is half the age of Anitha but is twice older than Manju. Which pair indicates the oldest and youngest ?
A. Anitha and Manju B. Rugma and Vishnu C. Rugma and Manju
D. Manju and Ramu E. None of these
Ans : C. Rugma and Manju
Harishchandra
Vigatha Kumaran
None of the Above

Ans : Vigatha Kumaran
61. The Director of the film ‘Susanna’ is :

T.V Chandran
Priyadarsan
Adoor Gopalakrishnan
Lenin Rajendran
None of the Above

Ans : T.V Chandran
26. The Nigerian Novelist who won the Nobel Prize

Cold Seamong
Vol Soyinga
Joseph Bordskey
None of the above

Ans : Vol Soyinga
62. ‘World AIDS Day’:

April 17th
June 5th
December1st
February 14th
None of the Above

Ans : December1st
63. The famous film song ‘Easwaran Hinduvalla , Islamalla, Christaniyalla, Indranum chandranumalla’ was written by :

O.N.V Kuruppu
S.L Puram Sadanandan
Vayalar ramavarma
None of the above

Ans : Vayalar ramavarma
64. FIFA President:

Sep Blatter
Urz Linzy
H.K Dua
None of the above

Ans : Sep Blatter
65. Erethrean Sea is :

Bay of Bengal
Indian Ocean
Red Sea
Arabian Sea

Ans : Red Sea
66. Find out the values of ‘x’ and ‘y’ if x + y=7; 3x – 2y =11

4,3
5,2
3,4
2,5

Ans : 5,2
67. Five years ago I was thrice was old as my son and ten years later I shall be twice as old as my son. Hoe old are we now?

30 & 40
50 & 20
40 & 15
35 & 15

Ans : 50 & 20
68. 3 chairs and 2 tables cost Rs 700 and 5 chairs and 3 tables cost Rs 1,100 .What is the cost of 2 chairs and 2 tables?

400
500
600
900

Ans : 600
69. Find two consecutive natural numbers, whose squares have been the sum 221.

10,11
9,10
12,13
13,15

Ans : 10,11
70. Find out the values of x & y if 2x + 3y = 31 ; 17x – 11y = 8.

4,7
5,7
6,8
5,8

Ans : 5,7
71. The some of two numbers is 15 . If the sum of their reciprocals is 3/10, find out the numbers

9,6
8,7
5,10
4,11

Ans : 5,10
72. The length of rectangular plot is 8 meters than its breadth. If the area of the plot is 308m . find the length and breadth of the plot in meter

L-18, B-8
L-18, B-10
L-20, B-12
L-22, B-14

Ans : L-22, B-14
73. A lawn is in the shape of rectangle of length 60 meters an width 40 meters. Out side the lawn there is a foot path of uniform width 1 meter broadening the lawn. Find out the area of the path.

4m2
204m2
204m
184m2

Ans : 204m2
74. The area of triangle is 48cm2 , the base is 12 cm. What is its altitude?

4cm
6cm
8cm
12cm

Ans : 8cm
75. The number of children 10 families in an a locality are listed: 3,1,4,0,2,1,1,2,3,3

1
2
3
4

Ans : 2
76. The mean of a set 40 values is 6. Each of the values is increased by 5.What will be the mean of the set of new values.

11
45
60
70

Ans : 11
77. Find out the median of the values 5,10,3,7,2,9,6,2,11.

2
6
11
9

Ans : 6
78. 5:6,7:8, 13:16- Which of the following is the correct, if the above values are arranged in descending order of magnitude?

5:6>7:8>13:16
13:16>7:8>5:6
7:8>5:6>13:16
7:8>13:16>5:6

Ans : 7:8>5:6>13:16
79. What must be added to the numbers 6,10,14 and 22 so that they became success- sive proportional?

1
2
3
4

Ans : 2
80. Which one of the following is having greater value?

5:3
6:4
7:6
9:7

Ans : 5:3
81. “ A thing beauty is a joy for ever” is a line written by :

Keats
Shelley
Pope
Tennyson

Ans : Keats
82. I.L.O stands for :

International Labour Organisation
Indian Labour organization
Indian Legal Office
None of These

Ans : International Labour Organisation
83. Which one of the following statement is not correct?

The President can dissolve the Lok sabha.
The vice president is ex-officio Chairman of the Rajya sabha
Money bills cannot be introduced in the Rajya sabha.
One third of Rajya sabha members retire every third year.

Ans : One third of Rajya sabha members retire every third year.
84. The law of gravitation was discovered by :

Newton
Charles Darwin
William Harvey
Einstein

Ans : Newton
85. The best conductor of electricity is :

Copper
Graphite
Aluminum
Silver

Ans : Silver
86. The most intelligent animal is:

Elephant
Monkey
Chimpanzee
Dog

Ans : Chimpanzee
87. When ice melts , its volume:

Increase
Decrease
Remains the same
First decreases then increases

Ans : Decrease
88. Telephone was invented by:

Alfred Nobel
Graham Bell
W Shockely
Samuel Morso

Ans : Graham Bell
89. Three primary colours of light are:

Red, Green, Blue
Red, Yellow, Green
Red, Yellow Blue
Green Yellow Blue

Ans : Red, Green, Blue
90. Red Blood Cells (RBC) are formed in :

Muscles
Veins
Bone Marrow
Heart

Ans : Bone Marrow
91. Spring balance is used to measure

Mass
Thrust
Pressure
Weight

Ans : Weight
92. ‘Universal donor’ in blood transfusion belongs to the blood group:

A
B
O
AB

Ans : O
93. The first President of Indian National Congress was :

A.O.Hume
W C Bannerji
Rabindra Nath Tagore
C. Rajagopalachari

Ans : W C Bannerji
94. Human Rights Day is observed on :

10th December
14th November
30th January
1st May

Ans : 10th December
95. The term ‘Knock out’ is associated with:

Chess
Hockey
Boxing
Football

Ans : Boxing
96. How many players player in each side in volleyball

11
9
7
6

Ans : 6
97. Bharathiya Jnanpith Award was instituted in:

1976
1944
1970
1980

Ans : 1944
98. The first Indian to get the Nobel prize is :

Rabindra Nath Tagore
C Rajagopalachari
C V Raman
Dr Hargobind khorana

Ans : Rabindra Nath Tagore
99. “A friend in need is a friend “ is ascribed to :

Shakespeare
Winston Churchill
Tennyson
Milton

Ans : Milton
100. F.R. C.S stands for :

Fellow of the Royal Civil Service
Fellow of the Royal College of Surgeons
Fellow of the Royal College of Science
Fellow of the Royal Council of Surgeons

Ans : Fellow of the Royal College of Surgeons
111. In a certain code FHQK means GIRL. How will WOMEN be written in the same code?

VNLDM
FHQKN
XPNFO
VLNDM
MDLNV

Ans : VNLDM
112. Which is the missing fraction in the following series? 2/3 4/7 ?/? 11/21 16/31

6/11
5/18
7/13
5/9
9/17

Ans : 7/13
113. Sasi and Suni independently complete a piece of work in 8 hours and 9 hours respectively. If they work together, how much time will be required to complete the work ? 2/3 4/7 ?/? 11/21 16/31

12 hours
6 hours
4 hours
2 hours
None of these

Ans : None of these
114. PREMONITION is coded as 68530492904. How will you write MONITOR ? 2/3 4/7 ?/? 11/21 16/31

123456
3049208
3029408
23456098
77465

Ans : 3049208
115. Mark the appropriate one which completes the series: 1,4,9,16,25, _______ 2/3 4/7 ?/? 11/21 16/31

33
36
30
256
81

Ans : 36
116. Four of the following from a group. Which is the different one? 1,4,9,16,25, _______ 2/3 4/7 ?/? 11/21 16/31

Camera
Negative
Flash
Painting
Photography
Ans : Painting

117. Find out the one from among the alternatives given that meaningfully suits the sentence: CONVICT is to ACQUIT as ATTRACT is to ______ 1,4,9,16,25, _______ 2/3 4/7 ?/? 11/21 16/31

DRAW
REPEL
MISUSE
JUDGE
EXPEL

Ans : EXPEL
118. Ashok is taller than Kavitha, but not as tall as Jayesh. Jayesh is shorter than Subodh who is not as tall as Prabodh. Who is the tallest of the group? CONVICT is to ACQUIT as ATTRACT is to ______ 1,4,9,16,25, _______ 2/3 4/7 ?/? 11/21 16/31

Prabodh
Subodh
Kavitha
Ashok
Jayesh

Ans : Prabodh
119. If ‘+’ means ‘x’ , ’-’ means ‘%’, ‘X‘ means ‘-‘ and ‘%’ means ‘+’, then 9 + 8 % 8 – 4 x 9 = ? CONVICT is to ACQUIT as ATTRACT is to ______ 1,4,9,16,25, _______ 2/3 4/7 ?/? 11/21 16/31

26
17
65
11
None of these

Ans : 65
120. Four of the following five are alike in certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ? 9 + 8 % 8 – 4 x 9 = ? CONVICT is to ACQUIT as ATTRACT is to ______ 1,4,9,16,25, _______ 2/3 4/7 ?/? 11/21 16/31

Lactometer
Voltmeter
Speedometer
Diameter
Thermometer

Ans : Diameter


***************English***********
1. Punctuate the following sentence:
Are you going to the school today rama said there will be no regular classes
Ans :“ Are you going to the school today” Rama said. “There will be no regular classes ”.
2. Rewrite in indirect speech:
“Will you help me cross the road?” the blind man said to me.
Ans : The blind man asked me whether I would help him cross the road.
3. Rewrite in passive form:
The judge finds him guilty of murder.
Ans : He is found guilty of murder by the judge.
4. Rewrite using the opposite of the words italicized:
A. The book is very costly B. The bridge is not open heavy vehicles
Ans : A. The book is very economical.
B. The bridge is not open to light Vehicles.
5. Rewrite using the plural forms of words italicized
A. His grandparent is not in the city B. The circle has one radius
Ans : A. His grandparents are not in the city.
B. The circles have radii.
Select the correct word from the bracket to fill up the blanks:
6. All pupils ____ Joseph failed in the contest. (expect, except)
Ans : All pupils except Joseph failed in the contest.
7. ___ to the Chief Minister is not easy. (Access, Excess)
Ans : Access to the Chief Minister is not easy
8. It is easy to ___ , but difficult to follow ____, (advice, advise)
Ans : It is easy to advise, but difficult to followadvice. ‘advise’ is the verb form and ‘advice’ is the noun form. Similarly, ‘practise’ is a verb and ‘practice’ a noun.
Combine in to a single simple sentence :
9. He is well- read, but he lacks common sense.
Ans : In spite of being well-read he lacks common sense.
Rewrite using correct preposition:
10. They are fond ___ Music and dancing.
Ans : They are fond of music and dancing.
11. Be ready to put up ___ any difficulty.
Ans : Be ready to put up with any difficulty. ‘ To put up with’ means to ‘tolerate or ‘endure’.
Use question tags correctly:
12. You are running very fast, ___ you?
Ans : You are running very fast, aren’t you?
13. Your sister cooks well, ___ she?
Ans : Your sister cooks well, doesn’t she?
Fill in the blanks with the correct forms of verb “to be” :
14. No man ___ immortal.
Ans : No man is immortal
15. All men ___ equal in the eyes of God.
Ans : All men are equal in the eyes of God.
Rewrite using correct forms of the adverbs of those in bracket:
16. He writes ____ (beauty)
Ans : He writes beautifully .
17. They returned home more __ than I expected (quick)
Ans : They returned home more quickly than I expected.
Rewrite using a single word for those italicized
18. To tell truth is not always easy.
Ans : Telling the truth is not always easy.
Correct the mistakes in spelling, if any:
19. A. Stationary B. Quite
Ans : Both the spelling are correct. ‘Stationary ’ – articles used for writing (‘ Stationary’ – not moving – eg. The cyclist crashed in the stationary car). ‘Quite’ – to a certain degree, rather – eg. The film was quite good.
20. A. Acheive B. Abundent
Ans : A. Achieve B. Abundant
Rearrange the words in these two sentences in the correct order:
21. No there houses are in part this city of the .
Ans : There are no houses in this part of the city
22. Slavery of Lincoln’s abolition is achievement great a :
Ans : Lincoln’s abolitions of slavery is a great achievement.
. The approximate intensity level of sound which can cause damage to the ear drum is :
A. 20 dB B. 60 dB C. 100 dB D. 160 dB E. 200 dB
Ans: B. 60 dB

2. A Barometer reads 75 cm. of mercury on the ground floor of an office building of height 100 m. At the top of the building the barometer reading will be:
A Greater than 75 cm. B. 75 cm C. Less than 75 cm.
D. Greater or less than 75 cm. depending upon the type of barometer
Ans: C. Less than 75 cm.
3. A man is standing on a weighing in a lift which is moving. The weighing machine will show minimum reading when the lift is moving:
A. Upward with uniform speed.
B. Downward with uniform acceleration
C. Upward with uniform Acceleration
D. In a free fall due to the failure of lift mechanism.
E. Downward with uniform speed
Ans: B. Downward with uniform acceleration
4. If the momentum of a body increase by 20% then its kinetic energy will be increased by:
A. 20% B. 40% C. 44% D. 50% E. 80%
Ans : C. 44%
5. A slow running pendulum clock can be speeded up by:
A. Increasing the length of the rod B. Increasing the weight of the bob
C. Reducing the length of the bob C. Reducing in the weigh of the bob
E. Increasing the length of the rod and decreasing the weigh of the bob.
Ans: C. Reducing the length of the job
6. (45)2 – (41)2 = ? + 4
A. 86 B. 344 C.4 D. 1376 E. None
Ans :A. (45)2 – (41)2 = (45 + 41) (45 – 41) = 86 * 4
7. (6)2 - ? = 37 – 10
A. 63 B. 9 C.11 D. 15 E. None
B. 36 – ? = 27 Þ ? = 36 – 27 = 9
8. 3 * 4 – 3 = ?
½ + 2
A. 4/9 B. 2* ¼ C. 1/36 D. 36 E. None

Ans: E. 3 * 4 – 3 = 12 – 3 = 9 * 2 = 18 = 3 3
1/2 + 2 5/2 5 5 5
Directions: In the following (QS. 9 – 12). Some letters are given in the first line and numbers are given in the second line. Numbers are coded for letters and letters are coded for numbers. You have to choose the correct code from amongst the given answers to each question:-
LETTERS : W A G E I N T R M F
NUMBERS : 2 5 8 0 9 4 7 1 6 3
9. 5 2 0 4 3 8
A. A W F N E G B. A W E N G F C. A E W N F G
D. A W E N F G E. A N G F W E
D. A W E N F G
10. 1 2 0 3 6 8
A. R W E F M G B. R W E M F G C. R E W F M G
D. R W E F G M E. R F E W G M.
A. R W E F M G

11. M E G A W F
A. 6 0 7 5 2 3 B. 6 0 8 5 2 3 C. 6 0 7 5 3 2
D. 6 0 8 5 3 2 E. 6 0 2 3 7 5
B. 6 0 8 5 2 3
12. N I T A G E
A. 4 7 9 5 8 0 B. 4 9 7 5 0 8 C. 4 7 9 5 0 8
D. 4 9 7 5 8 0 E. 4 9 0 8 7 5
D. 4 9 7 5 8 0
13. In a certain code ADG “Boys are intelligent” JAM means “Select good Boys” and AGP means “Encourage intelligent Boys” which letter in that code means “Select” ?
A. J B. M C. D D. P E. Cannot be determined
E. From the given information we cannot determine the code for select. The code for select in either J or M.
14. If East becomes North – West, South becomes North – East, and so on what will West become?
A. North – West B. North – East C. East D. South – East E. None of these
D. South – East
15. I f Mani is taller than Raju but shorter than Deepak and Raju is just as tall as Mohan but taller than Ganesh then Mohan is:
A. Just as tall as Mani B. Shorter than Raju C. Taller than Deepak
D. Shorter than Mani E. Shorter than Ganesh.
Ans: D. Shorter than Mani


1. In a certain code FHQK means GIRL. How will WOMEN be written in the same code?
A) VNLDM B) FHQKN C) XPNFO D) VLNDM E) MDLNV
Ans : A) VNLDM
2. Which is the missing fraction in the following series?
2/3 4/7 ?/? 11/21 16/31
A) 6/11 B) 5/18 C) 7/13 D)5/9 E) 9/17
Ans : C) 7/13
3. Sasi and Suni independently complete a piece of work in 8 hours and 9 hours respectively. If they work together, how much time will be required to complete the work ?
A) 12 hours B) 6 hours C) 4 hours D) 2 hours E) None of these
Ans : E) Sasi and Sunil working together complete the work in (8 X 9)% (8 + 9) = 72 % 17 = 4 4/7
4. PREMONITION is coded as 68530492904. How will you write MONITOR ?
A) 123456 B) 3049208 C) 3029408 D) 23456098 E) 77465
Ans : B) 3049208
5. Mark the appropriate one which completes the series:
1,4,9,16,25, _______
A) 33 B) 36 C) 30 D) 256 E) 81
Ans : B) 36
6. Four of the following from a group. Which is the different one?
A) Camera B) Negative C) Flash D) Painting E) Photography
Ans : D) Painting
7. Find out the one from among the alternatives given that meaningfully suits the sentence:
CONVICT is to ACQUIT as ATTRACT is to ______
A) DRAW B) REPEL C) MISUSE D) JUDGE E) EXPEL
Ans : B) REPEL
8. Ashok is taller than Kavitha, but not as tall as Jayesh. Jayesh is shorter than Subodh who is not as tall as Prabodh. Who is the tallest of the group?
A) Prabodh B) Subodh C) Kavitha D) Ashok E) Jayesh
Ans : A) Prabodh > Subodh > Jayesh > Ashok > Kavitha
9. If ‘+’ means ‘x’ , ’-’ means ‘%’, ‘X‘ means ‘-‘ and ‘%’ means ‘+’, then
9 + 8 % 8 – 4 x 9 = ?
A) 26 B) 17 C) 65 D) 11 E) None of these
Ans : C) 9 x 8 + 8 % 4 – 9 = 65
10. Four of the following five are alike in certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
A) Lactometer B) Voltmeter C) Speedometer D) Diameter E) Thermometer
Ans : D) Except Diameter all others are measuring instruments.
11. Starting from a point, Raju walked 12 meters towards North, he turned right and walked 10 meters, he again turned right and walked 12 meters, then he turned left and walked 5 meters. How far is he now and in which direction from the starting point ?
A) 27 meters towards East B) 5 Meters towards East C) 10 meters towards West D) 15 meters towards East E) None of these
Ans : D) 15 meters towards east.
12. If the English letter which is the beginning of the names of three English months, the English letter which is the last letter of one of the groups of four English months, and the first letter of the tenth English month are arranged in a proper sequence, a meaningful word is formed. Which is the meaning of that word in English ?
A) Vessel B) Weapon C) Pleasure D) Pot E) Metal
Ans : C) The meaningful word formed is ‘Joy’ and its meaning is ‘Pleasure’.
13. How many such 7s are there in the following number sequence which are immediately followed by 4 but not immediately preceded by 8 ?
5 4 7 8 9 7 4 3 8 7 5 7 4 8 7 4 1 2 7 4 5 7 9 4
A) Two B) Three C) Four D) Five E) None of these
Ans : Three 5 4 7 8 9 7 4 3 8 7 5 7 4 8 7 4 1 2 7 4 5 7 9 4
14. Groups of 10 persons each were employed at 5 places on a daily wage system Payment of each member in the group is given and the total amount for the group is written in the last column. Which of the sums of total calculated are wrong ?


Group


1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


Total


I


10.00


20.50


34.00


14.50


22.00


16.00


21.50


18.00


22.50


19.50


198.50


II


35.50


28.00


17.50


14.00


13.00


10.50


29.50


19.00


31.50


11.00


210.00


III


37.50


19.00


21.00


13.00


12.50


20.50


27.00


28.00


30.50


22.00


231.00


IV


28.00


18.00


17.50


16.50


26.00


36.50


31.00


20.00


19.50


13.00


225.50


V


16.00


17.50


37.50


35.00


25.00


15.00


24.00


25.50


23.00


33.00


249.00
A) Group I, II and III B) Group II, IV and V C) Groups III, IV and V D) Groups II, II and IV E) Groups II, II and V
Ans : B) Groups II, IV and V


You can also check my previous post  named SAMPLE PAPER-GOVT. EXAM

Print Friendly and PDF
Share/Bookmark

0 comments:

Post a Comment

 

Recent Post

-::@ Disclaimer @::-

The blog content is all collected from source of internet and also my personal collection for helping students who are going to step into their new gen world where challenges are common and I love sharing and if anybody has any issues on this you can write to me . Coprights 2011-2012 @ www.36garhonline.blogspot.com

**HOPE FOR THE BEST
AND PREPARE FOR THE WORST**

Followers