--> -->
ADD TO FAVORITES!!!

SHARE YOUR FEEDBACK

About 36garhonline

36garhonline.blogspot.com is the complete EXAM Online information Portal of state Chhattisgarh and all over India,where one can easily search or can check information about all exams in Chhattisgarh.

Check EXAM PATTERN, Study material, previous year papers, Free Download books for technical Exam In RESOURCE Section.

Check Monthly Basis Current Affair News and preparation notes on Notes For GK section.

Chattisgarh State -India

Chhattisgarh is India's 26th state, covers an area of 135,133 sq km. of the total geographical area of nation India and located in Center of India.

Chhattisgarh state of India came into existence on November 1, 2000. Mother tongue of Chhattisgarh is Chattisgarhi.There are 18 districts (initially there was 15 districts) in the state.

6 States of India which are bordered with Chhattisgarh state -
# Bihar, Jharkhand and Uttar Pradesh to the north
# Andhra Pradesh to the south.
# Orissa State to the east.
And by the Madhya Pradesh to the west.

About CGPSC, Colleges, University, Admission in Chattisgarh

Chhattisgarh Public Service Commission, i.e. CGPSC examination held by Chhattisgarh State for graduate students and gazette posts, rajya seva posts. To say CGPSC is a Constitutional Body established to conduct examinations and recruit qualified candidates for appointment to the service of Government of Chhattisgarh.

Prospective candidates of CGPSC 2011 have to be cautious to enter accurate personal details for registration. Regular updates regarding advertisements and notifications of CGPSC 2011 can be accessed by creating a registered profile on the official website. To apply for an examination a candidate must go through the registration process. The CGPSC main exam will be held after preliminary exam for CGPSC 2011.

To know more about Chhattisgarh Lokseva Ayog, CGPSC Exam Result 2010 and Interview Schedule, Subjects of CGPSC Examinations, CGPSC Advertisement and CGPSC Syllabus visit our blog.

CENSUS 2011 Quiz

Thursday, 4 August, 2011
Published by Roma Rahul Gupta for Chhattisgarh Online
CENSUS 2011 Quiz: Check your Knowledge
1. The first census was conducted in India in?
a) 1872
b) 1881
c) 1891
d) 1901
e) None of these

2. At Present Registrar General and Census Commissioner of India?
a) P.Chidambaram
b) G.K.Pillai
c) C.Chandramouli
d) G.E.Vahanvati
e) None of these

3. Second most populous country in the world?
a) China
b) India
c) USA
d) Indonesia
e) Brazil

4. The population of India, as per provisional population data of Census 2011?
a) 121,01,93,422
b) 623,724,248
c) 586,469,174
d) 102,87,37,436
e) None of these

5. Most populous state in India?
a) Uttar Pradesh
b) Maharashtra
c) Bihar
d) West Bengal
e) Andhra Pradesh

6. Least populous state?
a) Sikkim
b) Mizoram
c) Arunachal Pradesh
d) Goa
e) Nagaland

7. Most populous Union Territory?
a) Delhi
b) Puducherry
c) Chandigarh
d) Andaman & Nicobar Islands
e) Dadra & Nagar Haveli

8. Least populous Union Terri-tory?
a) Lakshadweep
b)Daman & Diu
c)Dadra & Nagar Haveli
d)Andaman & Nicobar Islands
e) Chandigarh

9. The population of India has increased by more than ……… million during the decade 2001-11?
a) 171
b) 181
c) 191
d) 201
e) None of these

10. Density of population is defi-ned as the number of persons per square ?
a) Millimetre
b) Centimetre
c) Decimetre
d) Kilometre
e) None of these

11. As per provisional population data of Census 2011, the population density of India?
a) 325
b) 382
c) 482
d) 582
e) None of these

12. Which of the following pairings is wrong (state & Pop-ulation Density)?
a) Bihar - 1102
b) West Bengal - 1029
c) Kerala - 859
d) Uttar Pradesh - 828
e) Haryana - 555

13. As per provisional population data of Census 2011, the popul-ation density of Andhra Pradesh?
a) 277
b) 308
c) 408
d) 508
e) None of these

14. Which state has become the most densely populated state with 1102 persons per square kilometer?
a) Bihar
b) West Bengal
c) Kerala
d) Uttar Pradesh
e) None of these

15. Which state has least densely populated state with 17 persons per square kilometer?
a) Arunachal Pradesh
b) Mizoram
c) Sikkim
d) Nagaland
e) None of these

16. As per provisional population data of Census 2011, India's Sex Ratio is ?
a) 933
b) 940
c) 1084
d) 877
e) 992

17. Which state has the highest sex ratio?
a) Kerala
b) Haryana
c) Andhra Pradesh
d) Punjab
e) None of these

18. Which state has the lowest sex ratio?
a) Haryana
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Maharashtra
e) None of these

19. As per provisional population data of Census 2011, India's Literacy Rate?
a) 64.83%
b) 74.04%
c) 93.91%
d) 63.82%
e) 67.66%

20. Which state has the highest Literacy Rate with 93.91%?
a) Kerala
b) Bihar
c) Uttar Pradesh
d)Sikkim
e) None of these

21. Which state has the Lowest Literacy Rate with 63.82%?
a) Orissa
b) Jharkhand
c) Bihar
d) Kerala
e) None of these

22. As per provisional population data of Census 2011, Popula-tion growth rate for the period (2001-11)?
a) 21.65%
b) 17.64%
c) 18.12%
d) 17.19%
e) None of these

23. As per provisional population data of Census 2011, Andhra Pradesh Population?
a) 19,95,81,477
b) 11,23,72,972
c) 103,804,637
d) 9,13,47,736
e) 8,46,65,533

24. As per provisional population data of Census 2011, Andhra Pradesh density of population?
a) 382
b) 1102
c) 17
d) 308
e) None of these

25. As per provisional population data of Census 2011, Andhra Pradesh Sex Ratio?
a) 940
b) 1084
c) 877
d) 992
e) None of these

26. As per provisional population data of Census 2011, Andhra Pradesh Literacy Ratio?
a) 74.04%
b) 82.14%
c) 65.46%
d) 67.66%
e) None of these

27. As per provisional population data of Census 2011, Andhra Pradesh Population growth rate for the period (2001-11)?
a) 17.64%
b) 11.10%
c) 12.10%
d) 13.10%
e) None of these

28 Consider the following statem-ents (As per provisional popul-ation data of Census 2011)?
A. Uttar Pradesh is the state with highest population.
B. Sikkim is the state with Least population.
C. West Bengal is the state with highest density of population with 1102 persons per square kilometer.
D. Arunachal Pradesh is the state with least density of popul-ation with 17 persons per square kilometer.
E. India's population is 121,01,93,422.
Which of the statements given above is/are correct?
a) A and B Only
b) B and C only
c) C and D only
d) D and E only
e) A,B,D & E only

29. Consider the following statem-ents (As per provisional popul-ation data of Census 2011)?
A. India's Literacy rate is 74.04%.
B. India's Males literacy rate is 82.14%.
C. India's Female literacy rate is 65.46%.
D. Kerala state has the highest Literacy Rate with 93.91%.
E. Orissa state has the Lowest Literacy Rate with 63.82%.
Which of the statements given above is/are incorrect?
a) A only
b) B only
c) C only
d) D only
e) E only

30. Which of the following pairings is wrong (State & Sex Ratio)?
a) Kerala - 1084
b) Andhra Pradesh - 992
c) Delhi - 866
d) Haryana - 893
e) Tamil Nadu - 995

ANSWERS:

1) a 2) c 3) b 4) a 5) a 6) a 7) a 8) a 9) b 10) d 11) b 12) e 13) b 14) a 15) a 16) b 17)a 18) a 19)b 20) a 21) c 22) b 23)e 24) d 25) d 26) d 27) b 28) e 29) e 30) d

Print Friendly and PDF
Share/Bookmark

0 comments:

Post a Comment

 

Recent Post

-::@ Disclaimer @::-

The blog content is all collected from source of internet and also my personal collection for helping students who are going to step into their new gen world where challenges are common and I love sharing and if anybody has any issues on this you can write to me . Coprights 2011-2012 @ www.36garhonline.blogspot.com

**HOPE FOR THE BEST
AND PREPARE FOR THE WORST**

Followers