--> -->
ADD TO FAVORITES!!!

SHARE YOUR FEEDBACK

About 36garhonline

36garhonline.blogspot.com is the complete EXAM Online information Portal of state Chhattisgarh and all over India,where one can easily search or can check information about all exams in Chhattisgarh.

Check EXAM PATTERN, Study material, previous year papers, Free Download books for technical Exam In RESOURCE Section.

Check Monthly Basis Current Affair News and preparation notes on Notes For GK section.

Chattisgarh State -India

Chhattisgarh is India's 26th state, covers an area of 135,133 sq km. of the total geographical area of nation India and located in Center of India.

Chhattisgarh state of India came into existence on November 1, 2000. Mother tongue of Chhattisgarh is Chattisgarhi.There are 18 districts (initially there was 15 districts) in the state.

6 States of India which are bordered with Chhattisgarh state -
# Bihar, Jharkhand and Uttar Pradesh to the north
# Andhra Pradesh to the south.
# Orissa State to the east.
And by the Madhya Pradesh to the west.

About CGPSC, Colleges, University, Admission in Chattisgarh

Chhattisgarh Public Service Commission, i.e. CGPSC examination held by Chhattisgarh State for graduate students and gazette posts, rajya seva posts. To say CGPSC is a Constitutional Body established to conduct examinations and recruit qualified candidates for appointment to the service of Government of Chhattisgarh.

Prospective candidates of CGPSC 2011 have to be cautious to enter accurate personal details for registration. Regular updates regarding advertisements and notifications of CGPSC 2011 can be accessed by creating a registered profile on the official website. To apply for an examination a candidate must go through the registration process. The CGPSC main exam will be held after preliminary exam for CGPSC 2011.

To know more about Chhattisgarh Lokseva Ayog, CGPSC Exam Result 2010 and Interview Schedule, Subjects of CGPSC Examinations, CGPSC Advertisement and CGPSC Syllabus visit our blog.

Solved Paper-SSC C.P.O. Sub-Inspector Exam 2008

Sunday, 11 September, 2011
Published by Roma Rahul Gupta for Chhattisgarh Online
Solved Paper-SSC C.P.O. Sub-Inspector Exam 2008

SSC C.P.O. Sub-Inspector Exam 09-11-2008 
General Awareness


1. The Qutub Minar was completed by the famous ruler—

(A) Qutub-ud-din Aibak

(B) Iltutmish


(C) Firoz Shah Tughlaq

(D) Alauddin Khilji

Ans : (B)

2. Which of the following are incorrectly paired ?

(A) Krishnadeva Raya—Amukta malyada

(B) Harshavardhana—Nagananda

(C) Kalidasa —Ritusamhara


(D) Visakhadatta—Kiratarjuniyam

Ans : (D)

3. Who was the first Muslim President of the Indian National Congress ?

(A) Muhammed Ali Jinnah

(B) Badruddin Tyabji

(C) Sir Syed Ahmed Khan

(D) Abul Kalam Azad

Ans : (B)


4. During which Gupta King’s reign did the Chinese traveler Fa-hien visit India ?

(A) Chandra Gupta I

(B) Samudra Gupta

(C) Chandra Gupta II

(D) Kumara Gupta

Ans : (C)

5. The administrative consequence of the Revolt of 1857 was transfer of power from—

(A) East India Company to the British Crown


(B) British Crown to the East India Company

(C) East India Company to the Governor General

(D) British Crown to the Board of Directors

Ans : (A)

6. The issue on which the Civil Disobedience Movement of 1930 was launched was—

(A) Equal employment opportunities for Indians

(B) The proposed execution of Bhagat Singh

(C) Salt monopoly exercised by the British Government

(D) Complete freedom


Ans : (D)

7. The Rajya Sabha is dissolved after—

(A) Every five years

(B) Every six years

(C) On the advice of the Prime Minister

(D) None of the above

Ans : (D)

8. Who was the last Governor-General of India ?

(A) Sir Cripps


(B) Lord Mountbatten

(C) C. Rajagopalachari

(D) Sir Attlee

Ans : (C)

9. Which party provided two Prime Ministers in two years’ time ?


(A) B.J.P.

(B) Janata Party

(C) Janata Dal

(D) Samajwadi Janata Party

Ans : (B)

10. Which Directive Principle bears the direct impact of Gandhi’s moral philosophy ?

(A) Equal pay for equal work

(B) Provision of free legal aid and advice


(C) Prohibition of the slaughter of cows

(D) Protection of the monuments of historical importance

Ans : (B)

11. Which Article of the Indian Constitution abolishes ‘Untouchability’ ?

(A) 14

(B) 15


(C) 16

(D) 17

Ans : (D)

12. In case the President wishes to resign, to whom is he to address his resignation letter ?

(A) Chief Justice of India

(B) Secretary of Lok Sabha

(C) Vice-President

(D) Prime Minister

Ans : (C)


13. The Preamble of our Constitution reads India as—

(A) Sovereign, Democratic, Socialist, Secular Republic

(B) Socialist, Democratic, Secular Republic

(C) Democratic, Sovereign, Secular, Socialist Republic

(D) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic

Ans : (D)

14. Which of the following are Financial Committees of Parliament in India ?

1. Public Accounts Committee


2. Estimates Committee

3. Committee on Public Undertaking

(A) 1 and 3

(B) 1 and 2

(C) 2 and 3

(D) 1, 2 and 3

Ans : (D)

15. Match the following cities and their airports—

List-I


(a) Chhatrapati Shivaji

(b) Heathrow

(c) Payalebar

(d) Kaitak

List-II

1. Singapore

2. Hongkong

3. London


4. Mumbai

(a) (b) (c) (d)

(A) 2 4 1 3

(B) 3 2 4 1

(C) 1 3 2 4

(D) 4 3 1 2

Ans : (D)

16. Which one of the following methods of soil conservation is most effective in arid areas ?


(A) Mulching

(B) Shelter belt

(C) Gully plugging

(D) Terracing

Ans : (B)

17. The river which is not Westflowing towards the Arabian Sea is—

(A) Narmada

(B) Tapti

(C) Periyar


(D) Kaveri

Ans : (D)

18. Tsunamis are caused by—

(A) Mixing of cold and warm currents

(B) Earthquakes

(C) Changes in sea level

(D) Volcanic eruption

Ans : (B)

19. Which current is responsible for increasing the temperature of Western Europe ?


(A) Labrador current

(B) Gulf stream

(C) Canari current

(D) North Equatorial current

Ans : (D)

20. Smog is a combination of—

(A) Air and water vapours

(B) Water and smoke

(C) Fire and water


(D) Smoke and fog

Ans : (D)

21. A refrigerator operating in a chemist’s shop is an example of—

(A) Free good

(B) Final good

(C) Producer’s good

(D) Consumer’s good


Ans : (D)

22. Disinvestment is—

(A) Offloading of shares of private companies to government

(B) Offloading of government shares to private companies

(C) Increase in investment

(D) Closing down of business concerns

Ans : (B)


23. S.D.R. stands for—

(A) Special Dollar Rights

(B) Special Drawing Rights

(C) State Drawing Rights

(D) Specific Dollar Rights

Ans : (B)

24. The Commission in India dealing with minimum support price, procurement price, etc. in connection with agricultural goods is the—

(A) Planning Commission

(B) Agricultural Costs and Prices Commission


(C) Agricultural Price Commission

(D) National Marketing Commission

Ans : (B)

25. Which one of the following is a development expenditure ?

(A) Irrigation expenditure

(B) Civil administration

(C) Debt services

(D) Grant-in-aid

Ans : (A)


26. When average cost of production (AC) falls, marginal cost of production must be—

(A) Rising

(B) Falling

(C) Greater than the average cost

(D) Less than the average cost

Ans : (D)

27. Green Banking means—

(A) Development of forestry by banks

(B) Financing of environmental friendly projects by banks


(C) Financing of irrigation projects by banks

(D) None of the above

Ans : (B)

28. Which one of the following is not correct ?

(A) First Five Year Plan, 1951-56

(B) Second Five Year Plan, 1956-61

(C) Third Five Year Plan, 1961-66

(D) Fourth Five Year Plan, 1966-71

Ans : (D)


29. Which one of the following is not a quantitative credit control technique ?

(A) Bank Rate

(B) Cash Reserve Ratio

(C) Statutory Liquidity Ratio

(D) Increase of interest rate on saving deposit

Ans : (D)

30. Which one of the following statements is correct ?

(A) Good money drives bad money out of circulation

(B) Bad money drives good money out of circulation


(C) Good and bad money cannot circulate together

(D) Cannot say

Ans : (B)

31. Tetanus is caused by—

(A) Clostridium

(B) Virus

(C) Bacteriophage

(D) Salmonella

Ans : (A)


32. Vitamin E is particularly important for—

(A) Development of teeth

(B) Carbohydrate metabolism

(C) Normal activity of sex glands

(D) General health of epithelial tissues

Ans : (C)

33. Birds usually have a single—

(A) Kidney

(B) Lung


(C) Testis

(D) Ovary

Ans : (D)

34. Blood pressure is controlled by—

(A) Adrenal gland

(B) Thyroid gland

(C) Thymus

(D) Corpus luteum

Ans : (A)


35. The carbon dioxide content in the air that we exhale is about—

(A) 4%

(B) 8%

(C) 12%

(D) 16%

Ans : (A)

36. Maximum harm to a tree is caused by—

(A) Loss of half of its leaves

(B) Loss of all leaves


(C) Loss of half of its branches

(D) Loss of its bark

Ans : (B)

37. Mineral constituent of chlorophyll is—

(A) Iron

(B) Magnesium

(C) Calcium

(D) Potassium

Ans : (B)


38. Which part of tongue bears cells for sour taste ?

(A) Front

(B) Back

(C) Sides

(D) Middle

Ans : (C)

39. The deficiency of Vitamin B causes—

(A) Scurvy

(B) Dermatitis


(C) Beri-beri

(D) Phynoderma

Ans : (C)

40. In which vertebrate does oxygenated and deoxygenated blood get mixed ?

(A) Fish

(B) Amphibian

(C) Bird

(D) Mammal

Ans : (B)


41. Which of the following circuit elements is used to ‘block’ DC in an electronic circuit ?

(A) Resistance

(B) Capacitance

(C) Inductance

(D) Diode

Ans : (B)

42. Spectacles used for viewing 3D films have—


(A) Bifocal lens

(B) Convex lens

(C) Concave lens

(D) Polaroids

Ans : (A)

43. The number of satellites of the planet Mercury is—

(A) 0

(B) 1

(C) 2


(D) 16

Ans : (A)

44. A boy sitting in an open car moving with constant speed throws a ball straight up into the air. The ball falls—

(A) Behind him

(B) In front of him

(C) Into his hand

(D) By his side

Ans : (C)

45. Which of the following does not belong to the solar system ?


(A) Asteroids

(B) Comets

(C) Planets

(D) Nebulae

Ans : (D)

46. The process involved in making soap is—

(A) Saponification

(B) Hydrolysis


(C) Condensation

(D) Polymerisation

Ans : (A)

47. Sea water can be purified by the process of—

(A) Distillation

(B) Evaporation

(C) Filtration

(D) Fractional distillation

Ans : (A)


48. Detergents clean surfaces on the principle of—

(A) Viscosity

(B) Surface tension

(C) Elasticity

(D) Floatation

Ans : (B)

49. The compound to which H2 does not add is—

(A) Biphenyl ethylene

(B) Tetraphenyl ethylene


(C) Tetrachloro ethane

(D) Tetracyano ethylene

Ans : (D)

50. Ammonal is a mixture of—

(A) Aluminium powder and ammonium nitrate

(B) Aluminium powder and ammonium chloride

(C) Aluminium powder and ammonium sulphate

(D) Aluminium powder and potassium nitrate

Ans : (A)


51. Which gas does not form the part of atmosphere ?

(A) Nitrogen

(B) Helium

(C) Chlorine

(D) None of the above

Ans : (C)

52. The number of players in each side in Water Polo is—

(A) 07

(B) 09


(C) 05

(D) 04

Ans : (A)

53. A kilowatt-hour is unit of—

(A) Energy

(B) Power

(C) Electric charge

(D) Electric current

Ans : (A)


54. In the post-independence period, economic reforms were first introduced in India under—

(A) P.V. Narasimha Rao Government (1990)

(B) Indira Gandhi Government (1980)

(C) Rajiv Gandhi Government (1985)

(D) Janata Party Government (1977)

Ans : (A)

55. The Report of Vijay Kelkar Committee relates to—

(A) Trade Reforms

(B) Centre-State Financial Relations


(C) Disinvestment in Public Sector Enterprises

(D) Tax Reforms

Ans : (D)

56. Molotov cocktail is a—

(A) Meeting

(B) Council

(C) Drink

(D) Grenade

Ans : (D)


57. Who was the first woman in the world to scale the Mount Everest ?

(A) Bachendri Pal

(B) Junko Tabei

(C) Yoko Ono

(D) Aung Sung

Ans : (B)

58. Who was the author of the Kadambari, a great romantic play ?

(A) Banabhatta

(B) Harshavardhana


(C) Bhaskaravardhan

(D) Bindusara

Ans : (A)

59. Who is the author of the book ‘What Went Wrong’ ?

(A) Sushma Swaraj

(B) Sonia Gandhi

(C) Shaila Nigar


(D) Kiran Bedi

Ans : (D)

60. Which sports person is nick named Dennis the Menace ?

(A) Andre Agassi

(B) Jim Courier

(C) Pete Samprass

(D) John McNroe

Ans : (A)

61. Bhilai Steel Plant was built with the collaboration of—


(A) Germany

(B) Soviet Union

(C) United Kingdom

(D) Japan

Ans : (B)

62. Ventilators are provided near the ceiling of the room because—

(A) The exhaled warmer air rises up and goes out

(B) These provide cross ventilation in the room

(C) These provide some sunlight in the room


(D) These do not look nice in the lower part

Ans : (A)

63. The hair of shaving brush clings together when removed from water due to—

(A) Surface tension

(B) Viscosity

(C) Elasticity

(D) Friction

Ans : (A)

64. In severe winter, in cold countries water pipes burst because—


(A) Water expands on freezing

(B) Contraction of water pipes

(C) High atmospheric pressure

(D) Combined effect of all the above three

Ans : (A)

65. The pair which is not a twin-city is—

(A) Hyderabad-Secunderabad

(B) Durgapur-Asansol

(C) Calcutta-Howrah


(D) Delhi-New Delhi

Ans : (B)

66. Who was the second man to land on the Moon ?

(A) Yuri Gagarin

(B) Neil Armstrong

(C) Buzz Aldrin

(D) Michael Collins


Ans : (C)

67. The fuel used in an atomic reactor is—

(A) Coal

(B) Petrol

(C) Combustable gases

(D) Uranium

Ans : (D)

68. The Gir Forest is noted for its—

(A) Lion sanctuary


(B) Deer-Park

(C) Tiger sanctuary

(D) Crocodile Park

Ans : (A)

69. White coal is—

(A) Uranium

(B) Hydro-electricity

(C) Diamond

(D) Ice


Ans : (B)

70. Who amongst the following cricketers has been chosen for Rajiv Gandhi Khel Ratna Award, 2007 ?

(A) Rahul Dravid

(B) M. S. Dhoni

(C) Sachin Tendulkar

(D) Virender Sehwag

Ans : (B)

71. ICI is the name associated with—

(A) A MNC which manufactures chemicals


(B) Indian Cement Industry

(C) Chamber of Commerce and Industry

(D) A private sector bank

Ans : (A)

72. With the inclusion of Coal India Limited recently in the list of Nav Ratna PSEs, their number now stands at—

(A) 15

(B) 16

(C) 17

(D) 18


Ans : (D)

73. ‘Nextzone’, an information technology SEZ is being established at—

(A) Panki in Uttar Pradesh

(B) Panvel in Maharashtra

(C) Bangalore in Karnataka

(D) Secunderabad in Andhra Pradesh

Ans : (B)

74. The name of India’s research station at the North pole is—


(A) Dakshin Gangotri

(B) Maitri

(C) Himadri

(D) None of the above

Ans : (C)

75. The finalists of the AFC Challenge Cup 2008 were—

(A) India and Myanmar

(B) India and Tajakistan

(C) D.P.R.K. and Tajakistan


(D) Myanmar and D.P.R.K.

Ans : (B)


Print Friendly and PDF
Share/Bookmark

0 comments:

Post a Comment

 

Recent Post

-::@ Disclaimer @::-

The blog content is all collected from source of internet and also my personal collection for helping students who are going to step into their new gen world where challenges are common and I love sharing and if anybody has any issues on this you can write to me . Coprights 2011-2012 @ www.36garhonline.blogspot.com

**HOPE FOR THE BEST
AND PREPARE FOR THE WORST**

Followers