--> -->
ADD TO FAVORITES!!!

SHARE YOUR FEEDBACK

About 36garhonline

36garhonline.blogspot.com is the complete EXAM Online information Portal of state Chhattisgarh and all over India,where one can easily search or can check information about all exams in Chhattisgarh.

Check EXAM PATTERN, Study material, previous year papers, Free Download books for technical Exam In RESOURCE Section.

Check Monthly Basis Current Affair News and preparation notes on Notes For GK section.

Chattisgarh State -India

Chhattisgarh is India's 26th state, covers an area of 135,133 sq km. of the total geographical area of nation India and located in Center of India.

Chhattisgarh state of India came into existence on November 1, 2000. Mother tongue of Chhattisgarh is Chattisgarhi.There are 18 districts (initially there was 15 districts) in the state.

6 States of India which are bordered with Chhattisgarh state -
# Bihar, Jharkhand and Uttar Pradesh to the north
# Andhra Pradesh to the south.
# Orissa State to the east.
And by the Madhya Pradesh to the west.

About CGPSC, Colleges, University, Admission in Chattisgarh

Chhattisgarh Public Service Commission, i.e. CGPSC examination held by Chhattisgarh State for graduate students and gazette posts, rajya seva posts. To say CGPSC is a Constitutional Body established to conduct examinations and recruit qualified candidates for appointment to the service of Government of Chhattisgarh.

Prospective candidates of CGPSC 2011 have to be cautious to enter accurate personal details for registration. Regular updates regarding advertisements and notifications of CGPSC 2011 can be accessed by creating a registered profile on the official website. To apply for an examination a candidate must go through the registration process. The CGPSC main exam will be held after preliminary exam for CGPSC 2011.

To know more about Chhattisgarh Lokseva Ayog, CGPSC Exam Result 2010 and Interview Schedule, Subjects of CGPSC Examinations, CGPSC Advertisement and CGPSC Syllabus visit our blog.

ONGC Exam Paper-2010 for Chemical Engineer

Sunday, 24 July, 2011
Published by Roma Rahul Gupta for Chhattisgarh Online
Please find below ONGC Exam Paper-2010 for Chemical Engineer
CHEMICAL ENGG. PAPER.


ONGC general Knowledge 2010
************************************

1.Tipaimukh dam is located in which state. Ans: Manipur

2.Untouchability movement in india is started by.

3.First Aerospace Special Economic Zone is established in. Ans: Hattargi (Karnataka)

4.Centre for space station is located in.Ans:Bangalore

5.Bear lake is located in. Ans: Canada

6.Blood pressure is measured by. Ans: Sphygmomanometer

7.What do you call when the sun is nearest to the Earth. Ans: Perihelion

8.The lowest decadal population growth is recorded in which state. Ans: Nagaland

9.The Buddhist first council is held in. Ans: rajagraha/rajgir

10.The President of India submit his resignation to. Ans:Chief Justice of India

11.The chairman for Scientific Advisory Council to Prime Minister is.Ans: C.N.R.Rao

12.The National Environmental Engineer Institution is located in. Ans:Nagpur.

13.In which assembly of Indian National Congress the topic of fundamental Rights raised. Ans:Karachi session

14.The First private company to have CISF .Ans: Infosys

15.Nar�.. book on Indigo Movement is written by.

16.Maphlol rebellion movement is raised in.Ans:Somkiat

17.The Grand Master Piramanji Negi won which of the following cup. Ans:Politiken Cup

18.Tadri Mega power project is going to start in which state. Ans:karnataka

19.Who was the president of Indian national congress when surat split b/n moderates and extremists in 1907.Ans: w.c.banergee.

20.Mansabdri system was started under the rule of which mughal emperor. Ans:akbar

21.The 17th Rajiv Gandhi National Sadbhavan award was awarded to. Ans:Gautam Bhai

22.The Solar Mission of india was to produce 2000MW power by the year. Ans:2022

23.2010 world cup foot ball is held in. Ans:South Africa.

24.The next COP 16 programme on environment is going to held in. Ans:Mexico

25.The political guru of Mahatma Gandhi. Ans:Gopal Krishna Gokhale

26.Arihant submarine nuclear plant is constructed to produce power of ____________ KW. Ans:80MW

27. KONKAN naval programme is between which two nations. Ans:INDIA AND ENGLAND

28.Pallegra disease is caused by deficiency of which vitamin. Ans:niacin,

29.The Child act of children under 14 should not work in factories and hazardous conditions is written in which article. Ans:article 24

30.The highest peak of Satpura range is.. Ans:Doopgarh.

31.The present chief of UN nuclear watchdog,IAEA. Ans:Yukiya amino.

32.In which state all the seats of legislative assembly won by single party.Ans:Sikkim

33.According t o constitution of India the min. age for Chief Justice of India.Ans:No min. age required.

34.The source point of River Krishna is. Ans:western ghats near mahabaleshwar

35.The NH-15 connects which two cities. Ans:Kandla and pathankot

36.The Armed Force agency chief is.ANS: A.K.Mathur

37.According to latest consensus the female sex ratio is.Ans:933

38.The Red Blood Corpuscles are also called as.Ans:erythocytes

39.The naturally formed sweetest sugar is. Ans:sucrose

40.tropic of Capricorn cuts twice which of the following river.



Descriptive.

1.write impacts of globalization on rural economic growth.

2. Explain UNITY IN DIVERSITY in india.

3.Steam enters a nozzle at 656 kpa , 473K (H=3062 KJ/kg) at velocity of 10 kg/s and leaves the nozzle at 436 kpa. , 373K (H= 2092 KJ/kg) and heat losses to surroundings 100 kw. Find velocity of steam leaving nozzle.

4. A sudden cold wave can reduce atmospheric temperature to -20 deg C .

a) If ground temperature is 5 deg C. at what distance a pipe in which water is flowing has to be buried in order to avoid freezing.

b) Calculate minimum distance of penetration.

Thermal diffusivity of soil is 0.011m2/s.
*******************************************
GENERAL AWARENESS AND CURRENT AFFAIRS









1. India has signed an agreement to procure Advanced Jet

Trainer (Hawk) from which of the following countries ?

(a) USA

(b) UK

(c) France

(d) Russia

Ans: ( b ) UK



2. The United States has granted the status of ?major

non-NATO ally? to which of the following countries recently ?

(a) Pakistan

(b) India

(c) Afghanistan

(d) Myanmar

Ans: ( a ) Pakistan



3. Who among the following persons bought the sword of Tipu

Sultan in London and brought it back to India ?

(a) Ratan Tata

(b) Mukesh Ambani

(c) Vijay Mallya

(d) Aditya Birla

Ans: ( c ) Vijay Mallya



4. Which of the following companies became India?s first

listed IT firm to have crossed $1 billion turnover ?

(a) Satyam

(b) HCL

(c) Wipro

(d) Infosys Technologies

Ans: ( d ) Infosys Technologies



5. Who among the following women has become the highest

individual scorer in an innings in Tests ?

(a) Mithali Raj

(b) Kiran Baloch

(c) Diana Eduljee

(d) None of these

Ans: ( b ) Kiran Baloch



6. Who is the new Prime Minister of Sri Lanka ?

(a) Chandrika Kumaratunga

(b) Ranil Wickremesinghe

(c) Mahinda Rajapakse

(d) None of these

Ans: ( c ) Mahinda Rajapakse



7. Hamas is a militant organization fighting against which

of the following countries ?

(a) Sudan

(b) Israel

(c) Brazil

(d) Syria

Ans: ( b ) Israel



8. Who among the following has become the first Indian to

score a triple century in Tests ?

(a) Rahul Dravid

(b) Sachin Tendulkar

(c) V.V.S. Laxman

(d) Virender Sehwag

Ans: ( d ) Virender Sehwag



9. Who among the following has won the Femina Miss India

Universe 2004 title ?

(a) Lakshmi Pandit

(b) Sayali Bhagat

(c) Tanushree Dutta

(d) Jyoti Brahmin

Ans: ( c ) Tanushree Dutta



10. The 9th South Asian Federation Games were held recently

in which of the following cities ?

(a) Islamabad

(b) Hyderabad

(c) Kathmandu

(d) Colombo

Ans: ( a ) Islamabad



11. Which of the following parts of the poppy plant is used

for the extraction of opium ?

(a) Capsules

(b) Flowers

(c) Leaves

(d) Roots

Ans: ( b ) Flowers



12. Who is the Chairman of the Twelfth Finance Commission ?

(a) C. Rangarajan

(b) N. N. Vohra

(c) Bimal Jalan

(d) Vijay Kelkar

Ans: ( a ) C. Rangarajan



13. The first feature film (talkie) produced in India was

(a) Hatimtai

(b) Alamm Ara

(c) Pundalik

(d) Raja Harishchandra

Ans: ( b ) Alamm Ara



14. During the Indian freedom struggle, ?The Deccan

Educational Society? was founded by

(a) B.G. Tilak

(b) Dadabhai Naoroji

(c) G.K. Gokhale

(d) M.G. Ranade

Ans: ( d ) M.G. Ranade



15. A ?black hole? is a body in space which does not allow

any radiation to come out. This property is due to its

(a) Very small size

(b) Very large size

(c) Very high density

(d) Very low density

Ans: ( c ) Very high density



16. The ?Chilka Lake region? lies in between the deltas of

(a) Ganga and Mahanadi

(b) Godavari and Krishna

(c) Mahanadi and Godavari

(d) Krishna and Kaveri

Ans: ( c ) Mahanadi and Godavari



17. The 44th Amendment of the Indian Constitution withdrew

the Fundamental Right

(a) To freedom of religion

(b) To constitutional remedies

(c) To property

(d) Against exploitation

Ans: ( c ) To property



18. The Legislative Council of a State in India can be

abolished or created by

(a) The President of India in consultation with the Council

of Ministers of the State concerned

(b) The Legislative Assembly of the State concerned

(c) The Parliament at a joint sitting of both the Houses

(d) The Parliament, provided the State Legislative Assembly

passes a resolution to that effect

Ans: ( d ) The Parliament, provided the State Legislative

Assembly passes a resolution to that effect



19. At which stage in its life cycle does the silk work

yield the fibre of commerce ?

(a) Egg

(b) Larva

(c) Pupa

(d) Imago

Ans: ( c ) Pupa



20. Persons below the poverty line in India are classified

as such based on whether

(a) They are entitled to a minimum prescribed food basket

(b) They get work for a prescribed minimum number of days

in a year

(c) They belong to agricultural labourer household and the

scheduled caste /tribe social group

(d) Their daily wages fall below the prescribed minimum wages

Ans: ( a ) They are entitled to a minimum prescribed food

basket



21. As per 1991 Census, which one of the following groups of

Union Territories had the highest literacy rate ?

(a) Chandigarh and Dadra & Nagar Haveli

(b) Delhi and Andaman & Nicobar Islands

(c) Andaman & Nicobar Islands and Pondicherry

(d) Pondicherry and Delhi

Ans: ( b ) Delhi and Andaman & Nicobar Islands



22. In order to win the Grand Slam in Tennis, a player must

win which one of the following groups of tournaments ?

(a) Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open

(b) Wimbledon, French Open, U.S. Open, Swedish Open

(c) Wimbledon, French Open, Paegas Czec Open, U.S. Open

(d) Davis Cup, Wimbledon, French Open, Australian Open

Ans: ( a ) Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open



23. ?Abhinava Bharat?, a secret society of revolutionaries,

was organized by

(a) Khudiram Bose

(b) V.D. Savarkar

(c) Prafulla Chaki

(d) Bhagat Singh

Ans: ( b ) V.D. Savarkar



24. Endoscopy, a technique used to explore the stomach or

other inner parts of the body, is based on the phenomenon of

(a) Total internal reflection

(b) Interference

(c) Diffraction

(d) Polarisation

Ans: ( a ) Total internal reflection



25. Which one of the following lakes forms and international

boundary between Tanzania and Uganda ?

(a) Chad

(b) Malawi

(c) Victoria

(d) Zambezi

Ans: ( c ) Victoria

26. Who among the following has been appointed the National

Security Adviser by the UPA Government ?

(a) Brajesh Mishra

(b) J. N. Daxit

(c) Soli J. Sorabjee

(d) T. K. A. Nair

Ans: ( b ) J. N. Daxit



27. Who among the following is the new Chief Minister of

Karnataka ?

(a) S. M. Krishna

(b) Uma Bharti

(c) Dharam Singh

(d) Y. S. Rajasekhara Reddy

Ans: ( c ) Dharam Singh



28. Who among the following has won the Miss Universe 2004

crown ?

(a) Jennifer Hawkins

(b) Shandi Finnessey

(c) Alba Reyes

(d) None of these

Ans: ( a ) Jennifer Hawkins



29. A solemn ceremony to mark the 60th Anniversary of D-Day

landings of the Allies troops during the Second World War,

was held in

(a) Pearl Harbour

(b) Normandy

(c) New York

(d) Lisbon

Ans: ( b ) Normandy



30. Which of the following cricketers holds the world record

of maximum number of sixes in Tests ?

(a) Chris Carins (New Zealand)

(b) Viv Richards (West Indies)

(c) Sachin Tendulkar (India)

(d) Wasim Akram (Pakistan)

Ans: ( a ) Chris Carins (New Zealand)



31. Who among the following has been appointed the new Chief

Justice of India ?

(a) Justice Rajendra Babu

(b) Justice V. N. Khare

(c) Justice R. C. Lahoti

(d) None of these

Ans: ( c ) Justice R. C. Lahoti



32. Who among the following sports persons got the honour of

lighting the Olympic flame at the Major Dhyan Chand Stadium

in New Delhi recently ?

(a) Anjali Bhagwat

(b) Abhinav Bindra

(c) Viswanathan Anand

(d) K. M. Beenamol

Ans: ( a ) Anjali Bhagwat



33. Who among the following has been appointed new chairman

of the National Commission for Farmers ?

(a) Ajit Singh

(b) K. C. Pant

(c) Dr. M. S. Swaminathan

(d) Sharad Pawar

Ans: ( c ) Dr. M. S. Swaminathan



34. Which of the following planets crossed the face of the

sun (in transit) after 122 years recently ?

(a) Mars

(b) Venus

(c) Jupiter

(d) Saturn

Ans: ( b ) Venus



35. Which of the following countries was readmitted to the

Commonwealth recently ?

(a) Nepal

(b) Myanmar

(c) Pakistan

(d) None of these

Ans: ( c ) Pakistan



36. The world governing body of which of the following

sports celebrated its 100 years in existence recently ?

(a) Football

(b) Hockey

(c) Badminton

(d) Cricket

Ans: ( a ) Football



37. Who among the following won the men?s singles title of

the French Open 2004 ?

(a) Guillermo Coria

(b) Roger Federer

(c) Andy Roddick

(d) Gaston Gaudio

Ans: ( d ) Gaston Gaudio



38. Who is India?s first Woman Grand Master in Chess ?

(a) Aarthie Ramaswamy

(b) Koneru Humpy

(c) S. Meenakshi

(d) S. Vijayalakshmi

Ans: ( b ) Koneru Humpy



39. The age of a tree can be determined by

(a) Measuring its height

(b) Measuring its diameter

(c) Analyzing its sap

(d) Counting the annual growth rings of its stem

Ans: ( d ) Counting the annual growth rings of its stem



40. Which one of the following pairs is not correctly matched ?

Mountains Continents

(a) The Rocky : North America

(b) The Andes : South America

(c) The Alps : Europe

(d) The Ural : Africa

Ans: ( d ) The Ural : Africa



41. Which of the following pairs is correctly matched ?

(a) ?Purna Swaraj? Resolution : 1929

(b) Martyrdom of Sardar Bhagat Singh : 1931

(c) Formation of the Congress Socialist Party: 1939

(d) Simla Confeence : 1940

Ans: ( b ) Martyrdom of Sardar Bhagat Singh : 1931



42. The Lingaraja Temple built during the medieval period is at

(a) Bhubaneswar

(b) Khajuraho

(c) Madurai

(d) Mount Abu

Ans: ( a ) Bhubaneswar



43. Which one of the following is essentially a solo dance ?

(a) Kuchipudi

(b) Kathak

(c) Manipuri

(d) Mohiniattam

Ans: ( d ) Mohiniattam



44. The deepest oceanic trench ?Mariana? is located in

(a) Atlantic Ocean

(b) Arctic Ocean

(c) Pacific Ocean

(d) Indian Ocean

Ans: ( c ) Pacific Ocean



45. Although fog consists of fine drops of water, we cannot

see clearly through it because

(a) The light rays undergo total internal reflection in the

drops

(b) Fine drops of water in fog polarize the light

(c) The fine drops are opaque to the light

(d) The drops scatter most of the light

Ans: ( d ) The drops scatter most of the light



46. During the Mughal period, which one of the following

were the first to come to India as traders ?

(a) Portuguese

(b) Dutch

(c) Danish

(d) English

Ans: ( a ) Portuguese



47. Who among the following Delhi Sultans is known for

introducing market control mechanism ?

(a) Iltutmish

(b) Balban

(c) Alauddin Khalji

(d) Firoze Tughlaq

Ans: ( c ) Alauddin Khalji



48. Which one of the following mountain peaks of the

Himalayas is NOT in India ?

(a) Annapurna

(b) Nanda Devi

(c) Mt. Kamet

(d) Kanchenjunga

Ans: ( a ) Annapurna



49. A rift valley is formed mainly due to

(a) The forces of tension in the earth?s crust

(b) The subsidence of the floor of a river valley

(c) The valley formed after the formation of fold mountains

(d) The deepening of a valley by ice action

Ans: ( a ) The forces of tension in the earth?s crust



50. Who is the author of the book, ?The Man Who Divided India? ?

(a) Arun Shourie

(b) Dominique Lapierre

(c) Rafiq Zakaria

(d) Salman Rushdie

Ans: ( c ) Rafiq Zakaria




Print Friendly and PDF
Share/Bookmark

0 comments:

Post a Comment

 

Recent Post

-::@ Disclaimer @::-

The blog content is all collected from source of internet and also my personal collection for helping students who are going to step into their new gen world where challenges are common and I love sharing and if anybody has any issues on this you can write to me . Coprights 2011-2012 @ www.36garhonline.blogspot.com

**HOPE FOR THE BEST
AND PREPARE FOR THE WORST**

Followers