--> -->
ADD TO FAVORITES!!!

SHARE YOUR FEEDBACK

About 36garhonline

36garhonline.blogspot.com is the complete EXAM Online information Portal of state Chhattisgarh and all over India,where one can easily search or can check information about all exams in Chhattisgarh.

Check EXAM PATTERN, Study material, previous year papers, Free Download books for technical Exam In RESOURCE Section.

Check Monthly Basis Current Affair News and preparation notes on Notes For GK section.

Chattisgarh State -India

Chhattisgarh is India's 26th state, covers an area of 135,133 sq km. of the total geographical area of nation India and located in Center of India.

Chhattisgarh state of India came into existence on November 1, 2000. Mother tongue of Chhattisgarh is Chattisgarhi.There are 18 districts (initially there was 15 districts) in the state.

6 States of India which are bordered with Chhattisgarh state -
# Bihar, Jharkhand and Uttar Pradesh to the north
# Andhra Pradesh to the south.
# Orissa State to the east.
And by the Madhya Pradesh to the west.

About CGPSC, Colleges, University, Admission in Chattisgarh

Chhattisgarh Public Service Commission, i.e. CGPSC examination held by Chhattisgarh State for graduate students and gazette posts, rajya seva posts. To say CGPSC is a Constitutional Body established to conduct examinations and recruit qualified candidates for appointment to the service of Government of Chhattisgarh.

Prospective candidates of CGPSC 2011 have to be cautious to enter accurate personal details for registration. Regular updates regarding advertisements and notifications of CGPSC 2011 can be accessed by creating a registered profile on the official website. To apply for an examination a candidate must go through the registration process. The CGPSC main exam will be held after preliminary exam for CGPSC 2011.

To know more about Chhattisgarh Lokseva Ayog, CGPSC Exam Result 2010 and Interview Schedule, Subjects of CGPSC Examinations, CGPSC Advertisement and CGPSC Syllabus visit our blog.

ONGC Exam Paper-2010 for Programming/Computer Engineer

Sunday 24 July 2011
Published by Roma Rahul Gupta for Chhattisgarh Online
Please Find below ONGC Exam Paper-2010 for Programming/Computer Engineer
2010:Programming/Computer Science*************************************
G.K. questions were

1. Bear lake is in which country?
2. River cutting tropic of Capricorn twice.
3. Author of NEEL DARPAN
4. Chairman of Congress when Surat split 1907 held.
5. Min age defined for the judge of Supreme Court.
6. Most sweet naturally occuring sugar.
7. Which vitamin deficiency cause pallegra?
8. Fundamental rights were first raised in the which summit of INC
9. President submits his resignation to whom?
10. Tipaimukh DAM is in which state?
11. Krishna River originates from which part
12. Tadri Ultra Mega Power Project is in which state
13.Name the State with highest decay in population growth rate?
14. Sex ratio of India as per latest census
15. MANSABDARI system was introduced by which Mughal emperor?
16. Which championship was won by Grandmaster Parimarjan Negi?
17. Which two cities connected by NH-15 join?
18. National Solar Mission is to ensure 20000 MW power production by which year?
19. Which is the Highest Peak of SATPURA RANGE?
20. Moplah Rebellion occurred in 1921 in which part of the country?[options were a)coromandal coast b)malabar coast c)Punjab]
21. Who is the Political Guru of Mahatma Gandhi?
22. 2010 FIFA world cup will held in which country?
23. Who is the Chairman of the Scientific Advisory Council to the Indian Prime Minister?
24. In Assembly elections state in which a single party has won all seats?
25. First Pvt. Company being provided CISF security?

26. Indian Space Application Center is located in which city?
27 .When sun is nearest to earth it is called?
28. Which two countries did KONKAN naval task?
29. Who started ‘All India Untouchibilty Abolishment Program’?
30. In which city first Buddhist council held?
31. Who got Rajiv Gandhi Sadbhavna award in 2010?
32. Which among of them are types of RBC’s?
33. In which country 16-COP submit will going to be held?
34. In which city National Environmental Engineering Research institute was first opened?
35. Place emerges as new mobile hub in India?
36. Name the instrument use to measure blood pressure?
37. Arihant was the first submarine built by India. What is its capacity?
38. Teacher’s day is celebrated in the honour of which person?
39. Child labour prevention act is in which article?
40. Who is the new head of International Institute of Educational planning?




Descriptive in g.k.

1. Explain ‘Unity in diversity’ in India

2. Impact of globalization on rural economy.



********************************************************
GENERAL AWARENESS AND CURRENT AFFAIRS









1. India has signed an agreement to procure Advanced Jet

Trainer (Hawk) from which of the following countries ?

(a) USA

(b) UK

(c) France

(d) Russia

Ans: ( b ) UK



2. The United States has granted the status of ?major

non-NATO ally? to which of the following countries recently ?

(a) Pakistan

(b) India

(c) Afghanistan

(d) Myanmar

Ans: ( a ) Pakistan



3. Who among the following persons bought the sword of Tipu

Sultan in London and brought it back to India ?

(a) Ratan Tata

(b) Mukesh Ambani

(c) Vijay Mallya

(d) Aditya Birla

Ans: ( c ) Vijay Mallya



4. Which of the following companies became India?s first

listed IT firm to have crossed $1 billion turnover ?

(a) Satyam

(b) HCL

(c) Wipro

(d) Infosys Technologies

Ans: ( d ) Infosys Technologies



5. Who among the following women has become the highest

individual scorer in an innings in Tests ?

(a) Mithali Raj

(b) Kiran Baloch

(c) Diana Eduljee

(d) None of these

Ans: ( b ) Kiran Baloch



6. Who is the new Prime Minister of Sri Lanka ?

(a) Chandrika Kumaratunga

(b) Ranil Wickremesinghe

(c) Mahinda Rajapakse

(d) None of these

Ans: ( c ) Mahinda Rajapakse



7. Hamas is a militant organization fighting against which

of the following countries ?

(a) Sudan

(b) Israel

(c) Brazil

(d) Syria

Ans: ( b ) Israel



8. Who among the following has become the first Indian to

score a triple century in Tests ?

(a) Rahul Dravid

(b) Sachin Tendulkar

(c) V.V.S. Laxman

(d) Virender Sehwag

Ans: ( d ) Virender Sehwag



9. Who among the following has won the Femina Miss India

Universe 2004 title ?

(a) Lakshmi Pandit

(b) Sayali Bhagat

(c) Tanushree Dutta

(d) Jyoti Brahmin

Ans: ( c ) Tanushree Dutta



10. The 9th South Asian Federation Games were held recently

in which of the following cities ?

(a) Islamabad

(b) Hyderabad

(c) Kathmandu

(d) Colombo

Ans: ( a ) Islamabad



11. Which of the following parts of the poppy plant is used

for the extraction of opium ?

(a) Capsules

(b) Flowers

(c) Leaves

(d) Roots

Ans: ( b ) Flowers



12. Who is the Chairman of the Twelfth Finance Commission ?

(a) C. Rangarajan

(b) N. N. Vohra

(c) Bimal Jalan

(d) Vijay Kelkar

Ans: ( a ) C. Rangarajan



13. The first feature film (talkie) produced in India was

(a) Hatimtai

(b) Alamm Ara

(c) Pundalik

(d) Raja Harishchandra

Ans: ( b ) Alamm Ara



14. During the Indian freedom struggle, ?The Deccan

Educational Society? was founded by

(a) B.G. Tilak

(b) Dadabhai Naoroji

(c) G.K. Gokhale

(d) M.G. Ranade

Ans: ( d ) M.G. Ranade



15. A ?black hole? is a body in space which does not allow

any radiation to come out. This property is due to its

(a) Very small size

(b) Very large size

(c) Very high density

(d) Very low density

Ans: ( c ) Very high density



16. The ?Chilka Lake region? lies in between the deltas of

(a) Ganga and Mahanadi

(b) Godavari and Krishna

(c) Mahanadi and Godavari

(d) Krishna and Kaveri

Ans: ( c ) Mahanadi and Godavari



17. The 44th Amendment of the Indian Constitution withdrew

the Fundamental Right

(a) To freedom of religion

(b) To constitutional remedies

(c) To property

(d) Against exploitation

Ans: ( c ) To property



18. The Legislative Council of a State in India can be

abolished or created by

(a) The President of India in consultation with the Council

of Ministers of the State concerned

(b) The Legislative Assembly of the State concerned

(c) The Parliament at a joint sitting of both the Houses

(d) The Parliament, provided the State Legislative Assembly

passes a resolution to that effect

Ans: ( d ) The Parliament, provided the State Legislative

Assembly passes a resolution to that effect



19. At which stage in its life cycle does the silk work

yield the fibre of commerce ?

(a) Egg

(b) Larva

(c) Pupa

(d) Imago

Ans: ( c ) Pupa



20. Persons below the poverty line in India are classified

as such based on whether

(a) They are entitled to a minimum prescribed food basket

(b) They get work for a prescribed minimum number of days

in a year

(c) They belong to agricultural labourer household and the

scheduled caste /tribe social group

(d) Their daily wages fall below the prescribed minimum wages

Ans: ( a ) They are entitled to a minimum prescribed food

basket



21. As per 1991 Census, which one of the following groups of

Union Territories had the highest literacy rate ?

(a) Chandigarh and Dadra & Nagar Haveli

(b) Delhi and Andaman & Nicobar Islands

(c) Andaman & Nicobar Islands and Pondicherry

(d) Pondicherry and Delhi

Ans: ( b ) Delhi and Andaman & Nicobar Islands



22. In order to win the Grand Slam in Tennis, a player must

win which one of the following groups of tournaments ?

(a) Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open

(b) Wimbledon, French Open, U.S. Open, Swedish Open

(c) Wimbledon, French Open, Paegas Czec Open, U.S. Open

(d) Davis Cup, Wimbledon, French Open, Australian Open

Ans: ( a ) Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open



23. ?Abhinava Bharat?, a secret society of revolutionaries,

was organized by

(a) Khudiram Bose

(b) V.D. Savarkar

(c) Prafulla Chaki

(d) Bhagat Singh

Ans: ( b ) V.D. Savarkar



24. Endoscopy, a technique used to explore the stomach or

other inner parts of the body, is based on the phenomenon of

(a) Total internal reflection

(b) Interference

(c) Diffraction

(d) Polarisation

Ans: ( a ) Total internal reflection



25. Which one of the following lakes forms and international

boundary between Tanzania and Uganda ?

(a) Chad

(b) Malawi

(c) Victoria

(d) Zambezi

Ans: ( c ) Victoria

26. Who among the following has been appointed the National

Security Adviser by the UPA Government ?

(a) Brajesh Mishra

(b) J. N. Daxit

(c) Soli J. Sorabjee

(d) T. K. A. Nair

Ans: ( b ) J. N. Daxit



27. Who among the following is the new Chief Minister of

Karnataka ?

(a) S. M. Krishna

(b) Uma Bharti

(c) Dharam Singh

(d) Y. S. Rajasekhara Reddy

Ans: ( c ) Dharam Singh



28. Who among the following has won the Miss Universe 2004

crown ?

(a) Jennifer Hawkins

(b) Shandi Finnessey

(c) Alba Reyes

(d) None of these

Ans: ( a ) Jennifer Hawkins



29. A solemn ceremony to mark the 60th Anniversary of D-Day

landings of the Allies troops during the Second World War,

was held in

(a) Pearl Harbour

(b) Normandy

(c) New York

(d) Lisbon

Ans: ( b ) Normandy



30. Which of the following cricketers holds the world record

of maximum number of sixes in Tests ?

(a) Chris Carins (New Zealand)

(b) Viv Richards (West Indies)

(c) Sachin Tendulkar (India)

(d) Wasim Akram (Pakistan)

Ans: ( a ) Chris Carins (New Zealand)



31. Who among the following has been appointed the new Chief

Justice of India ?

(a) Justice Rajendra Babu

(b) Justice V. N. Khare

(c) Justice R. C. Lahoti

(d) None of these

Ans: ( c ) Justice R. C. Lahoti



32. Who among the following sports persons got the honour of

lighting the Olympic flame at the Major Dhyan Chand Stadium

in New Delhi recently ?

(a) Anjali Bhagwat

(b) Abhinav Bindra

(c) Viswanathan Anand

(d) K. M. Beenamol

Ans: ( a ) Anjali Bhagwat



33. Who among the following has been appointed new chairman

of the National Commission for Farmers ?

(a) Ajit Singh

(b) K. C. Pant

(c) Dr. M. S. Swaminathan

(d) Sharad Pawar

Ans: ( c ) Dr. M. S. Swaminathan



34. Which of the following planets crossed the face of the

sun (in transit) after 122 years recently ?

(a) Mars

(b) Venus

(c) Jupiter

(d) Saturn

Ans: ( b ) Venus



35. Which of the following countries was readmitted to the

Commonwealth recently ?

(a) Nepal

(b) Myanmar

(c) Pakistan

(d) None of these

Ans: ( c ) Pakistan



36. The world governing body of which of the following

sports celebrated its 100 years in existence recently ?

(a) Football

(b) Hockey

(c) Badminton

(d) Cricket

Ans: ( a ) Football



37. Who among the following won the men?s singles title of

the French Open 2004 ?

(a) Guillermo Coria

(b) Roger Federer

(c) Andy Roddick

(d) Gaston Gaudio

Ans: ( d ) Gaston Gaudio



38. Who is India?s first Woman Grand Master in Chess ?

(a) Aarthie Ramaswamy

(b) Koneru Humpy

(c) S. Meenakshi

(d) S. Vijayalakshmi

Ans: ( b ) Koneru Humpy



39. The age of a tree can be determined by

(a) Measuring its height

(b) Measuring its diameter

(c) Analyzing its sap

(d) Counting the annual growth rings of its stem

Ans: ( d ) Counting the annual growth rings of its stem



40. Which one of the following pairs is not correctly matched ?

Mountains Continents

(a) The Rocky : North America

(b) The Andes : South America

(c) The Alps : Europe

(d) The Ural : Africa

Ans: ( d ) The Ural : Africa



41. Which of the following pairs is correctly matched ?

(a) ?Purna Swaraj? Resolution : 1929

(b) Martyrdom of Sardar Bhagat Singh : 1931

(c) Formation of the Congress Socialist Party: 1939

(d) Simla Confeence : 1940

Ans: ( b ) Martyrdom of Sardar Bhagat Singh : 1931



42. The Lingaraja Temple built during the medieval period is at

(a) Bhubaneswar

(b) Khajuraho

(c) Madurai

(d) Mount Abu

Ans: ( a ) Bhubaneswar



43. Which one of the following is essentially a solo dance ?

(a) Kuchipudi

(b) Kathak

(c) Manipuri

(d) Mohiniattam

Ans: ( d ) Mohiniattam



44. The deepest oceanic trench ?Mariana? is located in

(a) Atlantic Ocean

(b) Arctic Ocean

(c) Pacific Ocean

(d) Indian Ocean

Ans: ( c ) Pacific Ocean



45. Although fog consists of fine drops of water, we cannot

see clearly through it because

(a) The light rays undergo total internal reflection in the

drops

(b) Fine drops of water in fog polarize the light

(c) The fine drops are opaque to the light

(d) The drops scatter most of the light

Ans: ( d ) The drops scatter most of the light



46. During the Mughal period, which one of the following

were the first to come to India as traders ?

(a) Portuguese

(b) Dutch

(c) Danish

(d) English

Ans: ( a ) Portuguese



47. Who among the following Delhi Sultans is known for

introducing market control mechanism ?

(a) Iltutmish

(b) Balban

(c) Alauddin Khalji

(d) Firoze Tughlaq

Ans: ( c ) Alauddin Khalji



48. Which one of the following mountain peaks of the

Himalayas is NOT in India ?

(a) Annapurna

(b) Nanda Devi

(c) Mt. Kamet

(d) Kanchenjunga

Ans: ( a ) Annapurna



49. A rift valley is formed mainly due to

(a) The forces of tension in the earth?s crust

(b) The subsidence of the floor of a river valley

(c) The valley formed after the formation of fold mountains

(d) The deepening of a valley by ice action

Ans: ( a ) The forces of tension in the earth?s crust



50. Who is the author of the book, ?The Man Who Divided India? ?

(a) Arun Shourie

(b) Dominique Lapierre

(c) Rafiq Zakaria

(d) Salman Rushdie

Ans: ( c ) Rafiq Zakaria

*******************************************************
1. Bear lake--canada
2. river cutting tropic of capricorn----limpopo
3. Author of NEEL DARPAN----Desh Bandhu Mitra
4. Chairman of congress during split of INC into extremist and moderate(popularly known as Surat split)---Ras Behari Ghosh
5. No min age defined for the judge of supreme court.
6. Most sweet naturally occuring sugar is -----FRUCTOSE
7. Pellagra is due to deficiency of Vitamin B3 (Niacin)
8. Fundamental rights were first raised in the KARACHI SUMMIT of INC
9. President submits his resignation to VICE PRESIDENT
10. Tipaimukh DAM----MANIPUR
11. Krishna River emerges from ----MAHABALESHWAR
12. Tadri Ultra Mega Power Project is at------Karnataka
13. State with highest decay in population growth rate---ANDHRA PRADESH
14. Sex ratio of India---933
15. MANSABDARI---AKBAR
16. Grandmaster Parimarjan Negi has won----Parsvnath Commonwealth Chess Championships
17. NH_15------Pathankot to Jaiselmer---Kandla( Gujarat
18. National Solar Mission is to ensure 20000 MW power production by the year---2022
19. Highest Peak of SATPURA RANGE------DHUPGARH
20. Moplah Rebels------MALABAR COAST
21. Political Guru of Mahatma Gandhi------Gopal Krishna Gokhale
22. 2010 FIFA world cup-----Brazil
23. Chairman of the Scientific Advisory Council to the Indian Prime Minister--- C N R Rao
24. In Assembly elections state in which a single party has won all seats----SIKKIM
25. First Pvt company being provided CISF security------INFOSYS

26. Indian Space appliocation center located at --------AHMEDABAD
************************************************************
Subjective
1 Unity in diversity
2) Effect of globalization economy
3)life cycle of a project
4) types of system in simulation

General
I dnt remember gk questions much. questions were tough, gk was generally static

1) If a president has to resign, he should give his applications to
Prime minister vice president Chief justice of india

2)which river cut the tropical of cancer twice
orange nd some options

3) Mansabdari system introduced by
jahangir akbar shahajahan

4) chairman of national comission for farmer
Ms swaminathan kc panth

5) which organization first obtained cisf securtiy certificate
TCS infosys satyam

6) who is the guru of mahatama gandhi
lala lajpat rai bal ganga dhar tilak

7)where will next climate summit will take place
mexico canada nigeria

computers question( Each question had 4 options, i remember some options only)

1) what is that system that is produced by company but never released(sth like that)
vaporware shareware mindwave freeware

2) what are entities that are implemented in object oriented
objects classes some options

3) what is a term that denotes wrapping up of data and functions
encapsulation abstraction 3) polymorphism

4) the term that denotes knowing only essential details not knowing background
abstraction polymorphism

5) the user defined data type is :
variable constant function

6) the 1000 kbyte memory has two partitions of 260 and 200 bytes without compaction. which is the smallest memory request that will be denied.
a) 514 b) 181 c) 207

7) the semaphore is
a) critical regions to prevent deadlock b) critical regions to prevent sth..

8) the banker's dijakstra algo is used in
deadlock recovery deadlock avoidance mutual exclusion

9) which one is not an output device
CRT mouse Laser printer
d
10)Which helps in accessing memory usage
ROM console mouse

11) which one is a DBMS software
data manipulation language query language utilities report writer

12) what is the order
blocked ready run wake up ready run and so on

13) who invented c++
bjourne stroutsup charles babbage

14) which one is not a filter
wc sort cat grep

15) the merging of two files into 1
documentation utilities

Questions of CS were from unix, c, c++, dbms, os concepts
*********************************************
1.)Highest peak in the sathpura range?
2.)Who introduce the Mansabdari system
3.)KONKAN coastalline is held b/n?
4.)President submit his resignation to whom?
5)Who is the .Political GURU of Mahatma Gandhi?
6) Author of "Neel Darpan"
7) "Child labour is crime" which article
8)"National Environment Engineering" Institute is located in?
9) first buddist council held in ?

1) who called Steel Workers?
3)Who invent C++ language?
2)The British Gentleman who invent the Integrated Circuit?
4)Simulation interrupts are called?
one or two questions on plotters
and two questions on operating systems(Scheduling concepts)
In DBMS question regarding primary keys
Some on Data Structures
1.Effect of Globalization on the rural economy
2.Explain "unity in diversity" in India


TECHNICAL:

1)Explain the System Development Life Cycle
2)Explain the System Study by simulation
**************************************************

Print Friendly and PDF
Share/Bookmark

0 comments:

Post a Comment

 

Recent Post

-::@ Disclaimer @::-

The blog content is all collected from source of internet and also my personal collection for helping students who are going to step into their new gen world where challenges are common and I love sharing and if anybody has any issues on this you can write to me . Coprights 2011-2012 @ www.36garhonline.blogspot.com

**HOPE FOR THE BEST
AND PREPARE FOR THE WORST**

Followers