--> -->
ADD TO FAVORITES!!!

SHARE YOUR FEEDBACK

About 36garhonline

36garhonline.blogspot.com is the complete EXAM Online information Portal of state Chhattisgarh and all over India,where one can easily search or can check information about all exams in Chhattisgarh.

Check EXAM PATTERN, Study material, previous year papers, Free Download books for technical Exam In RESOURCE Section.

Check Monthly Basis Current Affair News and preparation notes on Notes For GK section.

Chattisgarh State -India

Chhattisgarh is India's 26th state, covers an area of 135,133 sq km. of the total geographical area of nation India and located in Center of India.

Chhattisgarh state of India came into existence on November 1, 2000. Mother tongue of Chhattisgarh is Chattisgarhi.There are 18 districts (initially there was 15 districts) in the state.

6 States of India which are bordered with Chhattisgarh state -
# Bihar, Jharkhand and Uttar Pradesh to the north
# Andhra Pradesh to the south.
# Orissa State to the east.
And by the Madhya Pradesh to the west.

About CGPSC, Colleges, University, Admission in Chattisgarh

Chhattisgarh Public Service Commission, i.e. CGPSC examination held by Chhattisgarh State for graduate students and gazette posts, rajya seva posts. To say CGPSC is a Constitutional Body established to conduct examinations and recruit qualified candidates for appointment to the service of Government of Chhattisgarh.

Prospective candidates of CGPSC 2011 have to be cautious to enter accurate personal details for registration. Regular updates regarding advertisements and notifications of CGPSC 2011 can be accessed by creating a registered profile on the official website. To apply for an examination a candidate must go through the registration process. The CGPSC main exam will be held after preliminary exam for CGPSC 2011.

To know more about Chhattisgarh Lokseva Ayog, CGPSC Exam Result 2010 and Interview Schedule, Subjects of CGPSC Examinations, CGPSC Advertisement and CGPSC Syllabus visit our blog.

FCI Assistant Grade III Exam Paper

Sunday, 6 November, 2011
Published by Roma Rahul Gupta for Chhattisgarh Online

FCI Assistant Grade III Exam Paper


 1. Total cropped area in India is:
(a) 137 mha
(b) 142 mha
(c) 147 mha
(d) 152 mha
2. The average agricultural production from irrigated area is:
(a) 1/8 tonnes/ha
(b) 2.0 tonnes/ha
(c) 2.4 tonnes/ha
(d) 2-8 tonnes/ha
3. Indian agriculture is facing the following major problems. Which is NOT CORRECT?
(a) Land degradation
(b) Rising population
(c) Lack of bullock power
(d) Stagnant cultivable area
4. The area occupied by legume in India is
(a) 24 mha
(b) 29 mha
(c) 34 mha
(d) 39 mha
5. The principle oil seed crop of India is
(a) Sesame
(b) Mustard
(c) Linseed
(d) Groundnut
6. Which fiber crop occupies largest area in India?
(a) Jute
(b) Flax
(c) Cotton
(d) Sunnhemp
7. First agricultural university was established
(a) Ludmana
(b) Pusa
(c) Kanpur
(d) Pant Nagar
8. Nobel Prize for Peace was awarded to Dr. Norman Borlaug in
(a) 1969
(b) 1970
(c) 1971
(d) 1972
9. Dr Rajendra Singh Paroda has been felicitated
with the award
(a) Padam Shri
(b) Padam Bhushan
(c) Padam Vibhushan
(d) Bharat Ratna
10. To be self reliant in agriculture the following growth rate per year is necessary
(a) 3.0%
(b) 3.5%
(c) 4.0%
(d) 4.5%
11. On the basis of agro climatic conditions Pali,
Jalore, Sirohi and Jodhpur are included in Zone
(a) II-B
(b) II-A
(c) I-B
(d)I-A
12. Which state is devoid of arid zone?
(a) Punjab
(b) Madhya Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Andhra Pradesh
13. Indian Institute of Soil Science is located at
(a) Ludhiana
(b) Hisar
(c) New Delhi
(d) Bhopal
14. The irrigation water requirement of onion is
(a) 60 cm
(b) 50 cm
(c) 40 cm
(d) 30 cm
15. Sowing of second crop in between the standard rows of the first crop before its removal is called
(a) Inter cropping
(b) Multi copping
(c) Intensive cropping
(d) Relay cropping
16. The cropping system beneficial to prevent soil erosion due to winds is
(a) Mixed cropping
(b) Strip cropping
(c) Relay cropping
(d) Multi cropping
17. The optimum temperature for sugarcane is
(a) 21-27 °C
(b) 14-29 °C
(c) 25-30 °C
(d) 28-34 °C
18. Per hectare seed rate of guar is
(a) 3 kg
(b) 6 kg
(c) 9 kg
(d)12 kg
19. The production of oil seeds in. India during 1996-97 was
(a) 22 million tonnes
(b) 25 million tonnes
(c) 24 million tonnes
(d) 26 million tonnes
20. The layer in the soil profile where material removed from the two overlaying horizons is deposited is called
(a) A-horizon
(b) B-horizon
(c) C-horizon
(d) D-horizon
21. The diameter of very fine sand particles is-
(a) Below 0.002 mm
(b) 0.05-0.002mm
(c) 0.01-0.05 mm
(d) 0.05-0.10mm
22. The mineral weathering and clay formation are rapid where the climate is-
(a) Warm and moist
(b) Warm and dry
(c) Cold and moist
(d) Cold and dry
23. Alkali soils are treated with gypsum to correct the deficiency of-
(a) Sulphur
(b) Calcium
(c) Magnesium
(d) Zinc
24. Which micro-nutrient is most deficient in Indo-Gangatic alluvium soils?
(a) Iron
(b) Zinc
(c) Copper
(d) Manganese
25. Which fertilizer is most beneficial for alkali soils?
(a) Urea
(b) Ammonium sulphate
(c) Calcium ammonium nitrate
(d) Ammonium nitrate

Answers:
1. b 2. a 3. d 4. a 5. a
6. c 7. d 8. d 9. c 10. c
11. a 12. c 13. b 14. c 15. d
16. b 17. a 18. d 19. a 20. b
21. a 22. c 23. c 24. b 25. b
 

Print Friendly and PDF
Share/Bookmark

0 comments:

Post a Comment

 

Recent Post

-::@ Disclaimer @::-

The blog content is all collected from source of internet and also my personal collection for helping students who are going to step into their new gen world where challenges are common and I love sharing and if anybody has any issues on this you can write to me . Coprights 2011-2012 @ www.36garhonline.blogspot.com

**HOPE FOR THE BEST
AND PREPARE FOR THE WORST**

Followers