--> -->
ADD TO FAVORITES!!!

SHARE YOUR FEEDBACK

About 36garhonline

36garhonline.blogspot.com is the complete EXAM Online information Portal of state Chhattisgarh and all over India,where one can easily search or can check information about all exams in Chhattisgarh.

Check EXAM PATTERN, Study material, previous year papers, Free Download books for technical Exam In RESOURCE Section.

Check Monthly Basis Current Affair News and preparation notes on Notes For GK section.

Chattisgarh State -India

Chhattisgarh is India's 26th state, covers an area of 135,133 sq km. of the total geographical area of nation India and located in Center of India.

Chhattisgarh state of India came into existence on November 1, 2000. Mother tongue of Chhattisgarh is Chattisgarhi.There are 18 districts (initially there was 15 districts) in the state.

6 States of India which are bordered with Chhattisgarh state -
# Bihar, Jharkhand and Uttar Pradesh to the north
# Andhra Pradesh to the south.
# Orissa State to the east.
And by the Madhya Pradesh to the west.

About CGPSC, Colleges, University, Admission in Chattisgarh

Chhattisgarh Public Service Commission, i.e. CGPSC examination held by Chhattisgarh State for graduate students and gazette posts, rajya seva posts. To say CGPSC is a Constitutional Body established to conduct examinations and recruit qualified candidates for appointment to the service of Government of Chhattisgarh.

Prospective candidates of CGPSC 2011 have to be cautious to enter accurate personal details for registration. Regular updates regarding advertisements and notifications of CGPSC 2011 can be accessed by creating a registered profile on the official website. To apply for an examination a candidate must go through the registration process. The CGPSC main exam will be held after preliminary exam for CGPSC 2011.

To know more about Chhattisgarh Lokseva Ayog, CGPSC Exam Result 2010 and Interview Schedule, Subjects of CGPSC Examinations, CGPSC Advertisement and CGPSC Syllabus visit our blog.

GK For FCI Assistant Job exam

Sunday, 6 November, 2011
Published by Roma Rahul Gupta for Chhattisgarh Online

GK For FCI Assistant Job exam

1. Which is the largest airport in the world?
(A) Singapore Airport
(B) The Kaulalumpur International Airport
(C) Heathrow at London
(D) The King Khalid airport at Saudi Arabia
2. Prithvi is a?
(A) Surface-to-air missile
(B) Surface-to-surface missile
(C) Air-to-surface missile
(D) Air-to-air missile
3. At the end of 2001, the Indian government approved the cultivation of B. T. Cotton. Which multinational company is the major beneficiary of this deci sion?
(A)Cargil
(B) BASF
(C) Monsanto
(D) All of these
4. The World Literacy Day is celebrated on?
(A) 8th September
(B) 5th June
(C) 15th August
(D) 5th September
5. Which was the first University to be established in the world?
(A) Harvard University
(B) Nalanda University
(C) Oxford University
(D) None of these
6. The speed of light will be minimum while passing through?
(A)glass
(B) vacuum
(C)air
(D) water
7. Which of the following chemicals has been recently allowed by the government of India to be mixed with petrol?
(A) Methanol
(C) Kerosene
(B) Ethanol
(B) Butanol
8. What is the name of the instrument used to measure blood pressure?
(A) Barometer
(B) Hygrometer
(C) Hydrometer
(D) Sphygmomanometre
9. Who was the Prime Minister of England when India got independence?
(A) Attlee
(C) Thatcher
(B) Churchill
(D) Wilson
10. Which, among the following, would you consider a historical source?
(A) Numismatics
(B) Epigraphs
(C) Rock paintings
(D) Census reports
11. What is not correct about a soft loan?
1. It is a loan bearing no rate of interest
2. It has an interest rate which is above the true cost of the capital lent
3. The world bank gives soft loans to developing countries for long-term capital
projects
(A)Only 1
(B) Only 2
(C)2and3
(D) 1 and3
12. Which is the only historical monument which can be seen by
the naked eyes from the moon?
(A) The Leaning Tower of Pisa
(B) The Pyramids of Egypt
(C) The Statue of Liberty, NewYork
(D) The Great Wall of China
13. Formal services of Credit do not include?
(A) Self-help groups
(B) Cooperatives
(C) Employers
(D) L.I.C.
14. The most common route for investments by MNCs in countries around the world is to?
1. Set up new factories
2. Buy existing local companies
3. Form partnerships with local companies
4. Invest in companies with low turn over
(A) 1,3 and 4
(B) 2and3
(C) 2,3and4
(D) All of the above
15. How many faces are there in an octahedron?
(A)4
(B)6
(C)8
(D) 12
16. Night-blindness is caused by lackof which vitamin?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D
17. The most abundant element in Earth’s atmosphere is?
(A) Argon
(C) Oxygen
(B) Nitrogen
(D) Krypton
18. The breadth of the railway broadgauge is approximately?
(A)2m
(B) 1.88 m
(C)1.67 m
(D) 1.33 m
19. Which is the richest soil among the following?
(A) Black soil
(B) Red soil
(C) Laterite soil
(D ) Alluvial soil
20. Sun rises in the east and sets in the west due to the?
(A) shape of earth
(B) revolution of earth around the sun
(C) rotation of earth on its axis
(D) movements of the sun
21. A person of which of the following blood group can receive blood of any group?
(A)A
(B)AB
(C)B
(D)0
22. Evergreen type of forests are found in?
(A) Equatorial climate
(B) Monsoon climatic region
(C) Desert regions
(D) Mediterranean region
23. What is the other name for River Gangas?
(A) Sapthanadi
(B) Bhageerathi
(C) Savitri
(D) Bhadravati
24. The earth is?
(A)Spherical
(B)Elliptical
(C)Oblate spheroid
(D) Pralate spheroid
25. Which of the following set can not enter into the list of fundamental quantities in any system of units?
(A) Length, mass and velocity
(B) Length, time and velocity
(C) Mass, time and velocity
(D) Length, time and mass
26 Which of the following is / are the main agents of soil erosion?
(A) Wind and water
(B) Rocks
(C) Sand
(D) High temperature and humidity
27. Who is the Minister of Agriculture of India?
(A) Sharad Pawar
(B) Ran Vilas Paswan
(C) Shiv Raj Patil
(D) None of these
28. Monsoon is caused by?
(A) Revolution of Earth
(B) Movement of Clouds
(C) Seasonal reversal of the winds
(D) Larger change in amplitude of seasonal cycle of land temperature
29. Which is the last letter of the Greek alphabet?
(A) Omega
(B) Sigma
(C) Zeta
(D) Chi
30. Which is the birth place of Hitler?
(A) Germany
(B) Hungary
(C) Austria
(D) France
31. Who elects President of India?
(A) Lock Sabha
(B) Rajya Sahha
(C) People of India
(D) Parliament and State Assemblies
32. Which country is called the ‘Land of Cakes’?
(A)Britain
(B) Spain
(C)France
(D) Scotland
33. Which of the following books is not written by Kalidas?
(A) Kathasaritsagar
(B) Meghdutam
(C) Raghuvansham
(D) Pushpavan Vikasam
34. In India, the Chief Minister of a State is not eligible to vote in the
Presidential elections if?
(A) he himself is a candidate
(B) he is yet to prove his majority in the State legislature
(C) he is a member of the upper house of the State legislature
(D) he is a caretaker Chief Minister
35. When can the Speaker exercise his right to vote in the house?
(A) Whenever he desires
(B) Whenever the house desires
(C) In the event of equality of votes
(D) Whenever his party directs
36. which of the following is not a cash crop?
(A)Jute
(B) Paddy
(C)Cashew-nut
(D) Rubber
37. Which TV channel has been in the news for its coverage of the
Bin Laden crisis, especially for having carried out the broadcast
of Osama Bin Laden to audiences in West Asia?
(A) Star Asia
(B) B. B. C. Asia
(C) Al Jazeera
(D) Khaleed Times
38. The oldest monarchy in the world is that of?
(A) Nepal
(B) U. K.
(C) Spain
(D) Japan
39. Who was Karl Marx’s main collaborator on his famous works?
(A) V.I. Lenin
(B) Max Weber
(C) Fredrick Engels
(D) Joseph Stalin
40. Which is the first Asian country to host the Commonwealth
Games?
(A) South Korea
(B) Japan
(C)Malaysia
(D) China
Answers :
1    D
2    B
3    C
4    A
5    B
6    A
7    B
8    D
9    A
10    C
11    B
12    D
13    C
14    B
15    C
16    A
17    B
18    C
19    D
20    C
21    B
22    A
23    B
24    C
25    A
26    A
27    A
28    D
29    A
30    C
31    D
32    D
33    A
34    C
35    C
36    B
37    C
38    D
39    C
40    C

Print Friendly and PDF
Share/Bookmark

0 comments:

Post a Comment

 

Recent Post

-::@ Disclaimer @::-

The blog content is all collected from source of internet and also my personal collection for helping students who are going to step into their new gen world where challenges are common and I love sharing and if anybody has any issues on this you can write to me . Coprights 2011-2012 @ www.36garhonline.blogspot.com

**HOPE FOR THE BEST
AND PREPARE FOR THE WORST**

Followers